Tegenwoordig hebben veel mensen hun verlichting en/of thermostaat via domotica geschakeld.

Kees Sap


Afbeelding7 2

Het nadeel van veel van deze systemen is dat ze zonder internetverbinding niet werken. Internetproviders doen regelmatig onderhoud, vooral ’s avond en ’s nacht. De DSL-verbinding (de vaste verbinding met het internet), waar de domotica-centrale aan gekoppeld is, ligt er dan enige tijd uit. Het is mij al een aantal malen overkomen dat ik mijn tuinverlichting en de schemerlampjes in huiskamer niet meer uit kon doen, voordat ik ging slapen.

Uiteraard ben gaan zoeken naar een oplossing en heb die gevonden. Ik kwam erachter dat mijn Fritz!Box-modem (7583) via een Android-smartphone een internetverbinding tot stand kan brengen (usb-tethering). Het bleek zelfs mogelijk dat wanneer de DSL-verbinding ermee ophoudt, de smartphone de internetverbinding onmiddellijk overneemt. In de meterkast heb ik aan het modem een oude smartphone hangen (zie foto), op een prepaidkaartje met 25 euro, die de zogenoemde Expander Failover Protection/Fallback Mode for DSL/WAN inschakelt en als de DSL weer terug komt, uitschakelt. De verbinding via de oude 3G-smartphone is wel veel langzamer, maar dat is voor de domoticatoepassing geen probleem. De smartphone blijft opgeladen door de usb-verbinding met het modem. Let op: het werkt alleen vanaf Android 4.1!

Met je smartphone doe je het volgende: open op je smartphone Instellingen en klik daarna op Verbindingen. Klik op Mobiele hotspot en tethering en sluit de smartphone daarna aan op het modem via een usb-kabeltje. Zet vervolgens USB-tethering aan.

Vervolgens ga je naar de web-interface van de Fritz!Box (zie hiervoor de handleiding van de Fritz!Box). Klik op Internet en daarna op Mobiel netwerk. Selecteer Geavanceerde failoverbescherming / fallbackmodus voor DSL/WAN en klik vervolgens op Meer instellingen. Vink hier de optie Geavanceerde compatibiliteitsmodus activeren voor apparaten voor het mobiele netwerk aan. Klik vervolgens op Toepassen.

domo qr

Naschrift redactie:
deze methode gaat meestal via een 4G usb-dongle, maar kan dus ook via een Android-smartphone. Zie ook de website van AVM (scan de QR-code)

 

 

 

 

 

 

 

 

 .