Het overkomt je allemaal wel eens: je bent een lekker stukje aan het tikken.

Rolf Rosier

 

In mijn omgeving zijn er nog veel, vooral ouderen, die weinig tot niets doen op digitaal gebied.

Ook deze mensen willen graag overzicht houden maar dan is een digitaal programma vaak nog ingewikkeld. Misschien is dit een handig hulpmiddel. Het is in ieder geval nog heerlijk analoog: een simpele afvinklijst waarop je al je uitgaven zet, de inkomsten, de toeslagen et cetera. Waarom ook de toeslagen? Omdat je dan kunt afvinken dat je die al ontvangen hebt of niet.

Een korte uitleg hoe het werkt. Bovenaan staat inkomen - uitgaven =

Als je weet wat je per maand aan inkomsten hebt, zet je dat bij inkomsten. Het bedrag dat je aan maandelijkse vaste lasten hebt (dit noteer je in de lijst), zet je bij uitgaven. Trek dat bedrag van je inkomsten af en noteer het bedrag bij € 000.

Knipsel inkomen uitgaven 2

Voorbeeld:

Inkomsten € 1200 - (uitgaven) € 900 = € 300 + (toeslagen, bijvoorbeeld € 350) = € 650,-

Je weet nu dat na aftrek van je vaste lasten € 650 hebt voor al het andere. Toeslagen staan ook onder in de lijst zodat je deze kunt aftekenen wanneer je die ontvangen hebt.

In dit voorbeeld staat bij Gemeentelijke belastingen in de maand april een x, bij Bibliotheek in de maand juni en Parkeervergunning in december. Zo weet je in welke maand een bedrag dat maar één keer per jaar, of vaker, moet worden betaald en je daar rekening mee kan houden. Je kunt dit voorbeeld aanpassen met al je eigen kosten.