Enige tijd geleden stond er in de HCC-nieuwsbrief een vraag over besparen op office-pakketten. In het antwoord werd uitgebreid ingegaan op verschillende manieren om Microsoft Office goedkoper te krijgen.

Erik Krom


Voor wie office maar een paar keer per jaar gebruikt en niet alle uitgebreide functies nodig heeft, zou ik zeggen: kijk eens naar andere office-pakketten. LibreOffice, Onlyoffice en Freeoffice zijn alternatieve office-pakketten die voor particulier thuis gebruik gratis zijn. Ze claimen een goede compatibiliteit met Microsoft Office-formaten te hebben, hoewel ze zelf standaard vaak met het Open Document Format (ODF) werken.

LibreOffice Writer normale werkbalk 2

 

Libreoffice logoLibreOffice is van deze pakketten de meest uitgebreide en is open source. Bij veel Linux-distributies is dit het standaard office-pakket. Het uiterlijk is wel wat gedateerd.

 

Onlyoffice logoOnlyoffice is open source en meer toegespitst voor basis office-taken. Werkt zowel via de browser als op de computer zelf. Qua uiterlijk lijkt het veel op Microsoft Office. Wel moet je een gebruikersaccount aanmaken.Freeoffice logo

Freeoffice is geen open source. Er wordt geclaimd dat er een perfecte werking is met Microsoft Office-bestandsformaten, maar ik weet niet of dat in de praktijk ook klopt.

 

Er zullen ongetwijfeld nog meer verschillende office-pakketten beschikbaar zijn. Bovengenoemde drie zijn beschikbaar voor zowel Windows als Linux en Mac. Hiermee zit je dus niet vast zit aan een specifiek besturingssysteem.

.