Op pagina 82 van PC-Active 327 zag ik een beschrijving van de Foscam X5 WIFI PTZ IP binnencamera.

Leo Ramaekers

 

Behalve wifi heeft die camera ook een RJ45 LAN-aansluiting, echter zonder PoE (Power-over-Ethernet) en dus kun je de camera niet zondermeer via een netwerkkabel van 5 Volt stroomvoeding voorzien. Als je de camera binnenshuis dan wat verder van een stopcontact wil plaatsen, is de bijgeleverde micro-usb-kabel meestal te kort om de camera van stroom te kunnen voorzien. En als de camera bijvoorbeeld aan het plafond wordt gemonteerd, is batterijvoeding ook niet erg handig.

Om dit probleem op te lossen, kun je gebruikmaken van een PoE adapter & injector (240V naar 48V / 0.5A) en een (48V naar 5V) Poe Splitter Adapter micro-usb-kabel  waarmee je de voeding van de camera én een LAN-netwerkverbinding in één keer kunt realiseren. De PoE adapter & injector en de Poe Splitter Adapter micro-usb-plug zijn elk voor ongeveer € 5,00 te koop.

PoE 1De PoE Splitter Adapter micro-usb-kabel levert ruim voldoende stroom (± 2.5A) om de camera te voeden. Mijn Raspberry Pi werkt daarmee zonder problemen.

De internetkabel wordt verbonden tussen een RJ45 LAN-aansluiting van je router (of RJ45 LAN-aansluiting van een powerline) en met de RJ45 LAN-aansluiting van de op een 220V stopcontact aangesloten PoE adapter & injector.

De RJ45 LAN-aansluiting van de injector voert de 48Volt uitgangsspanning (met internetsignaal) via de netwerkkabel naar de RJ45 LAN-aansluiting van de PoE-splitter bij de camera en wordt daar (gescheiden van het internetsignaal) omgezet naar 5 Volt op de micro-usb-plug-aansluiting.

De camera krijgt dan zowel het internetsignaal (via de kabel) alsook de 5Volt voeding (via de micro-usb-plug-aansluiting) en kan zonder problemen op grotere afstanden van de router worden gemonteerd.

Het grote voordeel is dat de verbinding via de netwerkkabel een stuk minder storingsongevoeliger, veiliger, stabieler en sneller is dan via wifi.