Het komt voor dat er meerdere apps op je Android-telefoon staan die dezelfde functies hebben. Dan wil je natuurlijk liefst zelf bepalen welke toepassing start, nadat je een bepaalde actie uitvoert of een specifiek bestandstype opent. Zo regel je dat.

Peter de Vries

app 2Er zijn meerdere standaardapp-categorieën dan je zou denken. Zo kan je niet alleen een standaardbrowser instellen in Android, maar ook je standaard-app wijzigen om te bellen of te sms’en, je stemassistent kiezen of de startscherm-app (de zogenaamde launcher) veranderen. Gelukkig is de methode op zowat alle Android-toestellen dezelfde.
Eerst ga je uiteraard naar de algemene instellingen. Dat kan door van bovenaan het scherm (één of twee keer) naar beneden te swipen of door de Instellingen-app met het gekende tandwiel aan te tikken.
Het menu dat je nodig hebt, heet Standaardapps. Vanuit het overzicht van de instellingen kies je voor Apps. Het zou kunnen dat je een flink stuk naar beneden moet scrollen. Tik vervolgens op Standaardapps. Afhankelijk van hoe uitgebreid je verzameling apps is, zie je terug voor welke acties je een standaardapp kunt kiezen. Op de Oppo-telefoon uit het voorbeeld zijn dat de App voor beller-ID’s en spam, Browser-app, Digitale-assistent-app, Sms-app, Startscherm-app, Telefoon-app en de handeling Links openen.
Tik op de gewenste categorie, bijvoorbeeld voor die van sms-berichten en selecteer de app die je standaard wil gebruiken. Voortaan zullen sms’jes dan daar binnenkomen en zal je bij het doorklikken voor een sms-actie ook die app openen.