Na de dab+-radio is bij ons thuis nu ook de dvb-t tv-ontvangst in de slaapkamer weggevallen. 

Wijnand Lammens 

Steeds meer buren gebruiken niet-ontstoorde Alibaba-spullen, zo lijkt wel. Het wordt dus tijd voor een robuustere tv-oplossing. Maar voor een zelden gebruikte televisie vind ik een extra digitale ontvanger met bekabeling wel wat overdreven én duur.

Pi als smart tv 2

PC-Active 322 oppert de mogelijkheid van een tv-stick. Van de vier modellen zou voor mij alleen de Chromecast in aanmerking komen: die biedt - volgens het tabelletje - de mogelijkheid om KPN-televisie te kijken. Maar in mijn spullendoos heb ik ook nog een werkloze Raspberry Pi 2B zitten, ooit vervangen door een Pi 4. Met de Kodi-mediaspeler daarop geïnstalleerd kun je ook tv-kijken: er zijn add-ons (browser-apps) voor NPO Start en voor bijna elke provider als je daar een abonnement op hebt. In mijn geval is dat de add-on Webbie Player voor televisie van XS4ALL, KPN en Telfort. Er bestaan ook add-ons voor streamingdiensten zoals Netflix. 

Op libreelec.tv is een SD-Creator te downloaden voor een minimaal besturingssysteem met Kodi. Ik kies de nieuwste versie voor de Raspberry Pi 2 en 3 voor op mijn 16GB micro-sd-kaartje. Dat gaat vervolgens in het slot. Met een hdmi-kabel sluit ik een monitor aan, via usb een toetsenbord en een muis voor de installatie en dan gaat de stroom erop. Het installatieproces partitioneert het micro-sd-kaartje en optimaliseert het bestandssysteem, waarna het systeem reboot. Er verschijnt een wizard om het besturingssysteem te configureren met standaardvragen naar de wifi verbinding, taal, tijdzone, etc. De SMB-server, die bestandsuitwisseling mogelijk maakt, staat standaard aan, zodat je bestanden naar de Kodi kunt uploaden vanaf de computer. SSH (Secure Shell) heb ik aangezet om via een remote terminal ook bij het Linux-besturingssysteem te kunnen. Het is even zoeken welke instellingen waar zitten en hoe ik de benodigde add-ons installeer. Door in het hoofdmenu Add-ons te kiezen, kan ik installeren van repository of een zipbestand. NPO Start is onderdeel van Retrospect, dat standaard in de Kodi-repository aanwezig is. Voor Webbie Player moet ik eerst de repository Arnold Vink’s Kodi Repository (kodi.arnoldvink.com) ophalen. Ik haal de zipfile op met mijn computer, ik upload hem naar de Downloads-folder van de Kodi en van daaruit installeer ik hem. Daarna installeer ik de Webbie Player uit die nieuwe repository.  

WIDEVINE 
Om met DRM (Digital Rights Management) beveiligde streams als die van NPO en Netflix te kunnen bekijken, heb je Widevine nodig. De addons komen als je ze voor de eerste keer gebruikt, zelf met een installatie-optie. De ‘widevinecdm.so’-library van januari 2022 doet het echter niet lekker op een Raspberry Pi, die kun je beter door een oudere versie vervangen. 
Voor de bediening heb ik - wel bij Ali :-) - een MCE-afstandsbediening gekocht. Er bestaat een Kodi Remote-app (KORE) voor Android en iOS, maar mijn smartphone heb ik liever niet in de slaapkamer. 
Het werkt allemaal als een tierelier.
screenshot xs4all tv
Via de Webbie Player ontvang ik alle XS4ALL-zenders, bekijk ik opgenomen programma’s en programmeer ik opnames. 
screenshot kodiMet mijn NPO Plus-abonnement bekijk ik gemiste uitzendingen en op NPO Start hele series. Ik heb van alles naar mijn hand kunnen zetten: ongebruikte hoofdmenu-items verwijderd, muziek, video- en fotomappen van mijn NAS verbonden, favorieten aangemaakt, etc. 

Kortom: met dat Kodi-boxje is mijn oude tv-toestel een bij-de-tijdse smart-tv geworden; heel wat beter dan hij met dvb-t ooit was. 

Redactie: op PC-Active vind je hier Wijnands installatietips en kun je de juiste Widevine-repository downloaden.