Toen ik een aantal jaar geleden steeds moeilijkere sudoku’s wilde gaan oplossen, heb ik in Excel voor mezelf een hulpprogramma gemaakt.

Jack van de Heijning 

Dat programma bestond in feite uit de sudoku-puzzel zelf en daarnaast een extra overzicht met daarin in elk vakje nog eens 9 kleine vakjes voor de cijfers 1 tot en met 9. Bij het begin van een nieuwe puzzel wiste ik daarin de negen kleine cijfers weg in het vak waarvan het cijfer al ingevuld was en vulde die in de puzzel in het midden in, op de plaats van de 5. Met behulp van de Excelfunctie Voorwaardelijke opmaak kregen de negen vakjes een andere kleur, met in het midden dan het gegeven cijfer. Dan begon ik in de rijen, kolommen en de negen velden die betreffende cijfers handmatig te wissen, zodat alleen de cijfers overbleven die eventueel nog mogelijk waren. Daarna ging ik op zoek naar cijfers die ingevuld konden worden en wiste ik alle cijfers die daardoor níet meer mogelijk waren. 
Enkele weken geleden heb ik het programma nog wat uitgebreid, zodat ik nu niet meer zelf de cijfers die niet meer mogelijk zijn, hoef te wissen. De cijfers die nog wel mogelijk zijn, staan in het linker overzicht. In het veld rechts kun je zelf de vooraf gegeven cijfers invullen en daarna, met behulp van het linker overzicht, verder cijfers invullen.  

Illu sudoku programma 2

Wil je mijn sudoku-hulpprogramma ook gebruiken, dan kun je het op pcactive.nl downloaden. Inmiddels werk ik zelf overigens niet meer met Excel, maar met werkblad van OpenOffice. Maar dat maakt voor de werking van het hulpprogramma geen verschil. Wel zou ik willen vragen of iemand van jullie mij een tip kan geven hoe ik de cijfers van het linker overzicht kan kopiëren en met Plakken speciaal in een derde overzicht als cijfers kan invoegen, waarmee ik wil tellen/zoeken, zodat ik sneller zie welk cijfer mogelijk is. Dank alvast! 

Redactie: download Jacks programma hier