Ooit wel eens zitten mopperen op een onverwachte verandering van de opmaak in Word bij het Knippen/Kopiëren en Plakken?

Thibaud Taudin Chabot

Beeld Het geheim van 2
Dan zal dat bijna altijd liggen aan de selectie van het karakter ¶. Dat karakter is niet altijd zichtbaar in het document en wordt daarom vaak zonder dat je het weet meegenomen in de selectie. Je kunt het karakter ¶ zien door in het Word-lint op de tab Start te klikken op het pictogram ¶. Alle onzichtbare karakters worden dan zichtbaar in het document. 

Er zijn drie soorten ¶: 

  1. Aan het einde van een document staat altijd een ¶. Deze is niet te verwijderen. Achter dit karakter zitten alle opmaakelementen die op het hele document betrekking hebben.
  2. Aan het einde van een sectie staat een ¶ met daaraan gekoppeld alle opmaakelementen die op de daarvóór liggende sectie betrekking hebben.
  3. Aan het einde van een paragraaf staat een ¶ met daaraan gekoppeld alle opmaakelementen die op de daarvóór liggende paragraaf betrekking hebben. 

Als je dus een paragraaf knipt of kopieert mét de laatste ¶ in de selectie, neem je dus de opmaakelementen van die paragraaf mee. Als die selectie dan geplakt wordt in een paragraaf met een andere opmaak, zul je zien dat alle tekst die voor de geplakte tekst zat, ineens een andere opmaak krijgt. 

Mocht je dus veel Knippen/Kopiëren/Plakken in een document, dan is het wel eens handig om eerst die onzichtbare ¶ zichtbaar te maken, zodat een selectie exacter gemaakt kan worden en daarmee onverwachte resultaten kunnen worden vermeden.