Ik las uw artikel “Hobbelige weg naar Windows 11” in PC-Active 321, waarin de auteur probeerde zijn oude machine geschikt te maken voor Windows 11.

Bjorn Rosendahl

Graag wil ik hier nog een andere manier van upgraden aan toevoegen. Dit zal uiteraard niet voor iedereen een optie zijn, maar bij mij heeft het goed gewerkt. 

Scherm htpc met W11 2
Hier de systeeminfo: Windows 11 op een machine met een "niet-compatibele" Intel Celeron-processor

Ik heb thuis twee computers en een laptop. Zowel de laptop (een Samsung RV720 uit 2011) als een van de computers (een Biostar J3060NH htpc met een Intel Celeron-SoC, uitgekomen in 2017) voldoen volgens Microsoft niet aan alle eisen voor Windows 11. De processors worden niet ondersteund en er is ook geen TPM. Mijn andere computer echter heeft een Gigabyte B365m DH3-moederbord uit 2019 met een Intel Core i5-9600K processor uit 2018 en dit systeem voldoet wel aan alle eisen, inclusief de TPM. 

20211221 161436 2
Hier de systeeminfo: Windows 11 op een machine met een "niet-compatibele" Intel Celeron-processor

Wat ik nu gedaan heb, is de ssd’s van de niet-ondersteunende apparaten tijdelijk in de computer plaatsen van de computer die wél aan de eisen voldoet, uiteraard niet tegelijkertijd, maar om de beurt. Hierna heb ik handmatig via microsoft.com/nl-nl/software-download/ windows11 en de bovenste optie Windows 11-installatieassistent de upgrade naar Windows 11 uitgevoerd. Na de upgrade heb ik de ssd’s weer teruggeplaatst in de eigen apparaten en die opgestart. Beide apparaten starten zonder problemen en meldingen (o.a. TPM) op met Windows 11. Ook krijgen ze tot nu toe hun updates. KB5008215 is de laatste update die ze binnen hebben gekregen. Op moment van schrijven draaien de laptop en htpc al twee weken zonder problemen op Windows 11. Dus zolang iemand toegang heeft tot een computer of laptop die wel aan alle eisen van Windows 11 voldoet (inclusief TPM), kan men de oudere computers en laptops upgraden door de ssd in de Windows 11-computer of -laptop te plaatsen en dan handmatig de upgrade uit te voeren. 

Reactie PC-Active:
W11 op ‘oude’ computers: niet doen! Hoewel veel HCC-ers echte computerhobbyisten zijn, raden we af om met een niet-compatibel systeem naar Windows 11 over te stappen: 

  1. Verdere updates worden geweigerd na de eerste grote update (22H2), want deze checkt opnieuw de hardware.
  2. Bij handmatig zoeken naar updates (voor 22H2) krijg je de melding “Systeem voldoet niet aan eisen”.
  3. In de toekomst gaat de W11-kernel alleen werken met DX12-grafische kaarten, bij laptops heb je dan een probleem.
  4. Ook fingerprint readers, Face-ID en wachtwoorden werken alleen nog maar via TPM; als dit niet aanwezig is of oud (1.2), dan werken ze niet.
  5. Voldoen de hardware-eisen niet, dan krijg je (in een later stadium) problemen die een systeem-lockdown kunnen veroorzaken.
  6. WSA vraagt nog zwaardere processors. 

Wij raden iedereen aan die ‘oude’ computers gewoon te laten draaien op Windows 10 dat nog tot 14 oktober 2025 wordt ondersteund.