Sinds een aantal jaren maak ik een verenigingsblad op, dat via een mediabureau in full colour wordt gedrukt.

Willem Vlas

Homesite www.pixabay.com sledge nl 2Het mediabureau heeft mij indertijd stevig op het hart gedrukt om uitsluitend eigen foto’s/afbeeldingen en rechtenvrije foto’s/afbeeldingen bij de opmaak te gebruiken. Ze hebben me toen aangeraden gratis foto’s en afbeeldingen te downloaden vanaf Pixabay (pixabay.com). Ik maak van dat advies al jarenlang dankbaar gebruik. 

Pixabay is een Engelstalige website, waar meer dan 1 miljoen afbeeldingen en video’s gedeeld worden door een community van ontwerpers. Via de url pixabay.com/nl beland je op de Nederlandstalige pagina, waarin je Nederlandse zoekopdrachten kunt invoeren. Zo geeft bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘kat’ ruim vierhonderd pagina’s met afbeeldingen van katten. De zoekopdracht ‘kat boos’ perkt het zoekgebied in tot drie pagina’s met afbeeldingen van boos kijkende katten. 

Op de website worden ook (betaalde) stockfoto’s getoond, maar die zijn duidelijk herkenbaar. Je bent niet verplicht om een account aan te maken. Maar als je het wel doet, kun je gemakkelijker op de site manoeuvreren. Bovendien kun je dan de afbeeldingen in de hoogste resolutie downloaden. Als je gratis rechtenvrije foto’s nodig hebt, is een bezoek aan deze website zeker aan te bevelen.