Al een aantal jaren kijk ik naar een goede manier om mijn foto’s af te spelen op een iets groter scherm dan zo’n fotodisplay van 10 inch.

Fred Baltus


Mijn idee was om hiervoor een Raspberry Pi te gebruiken en deze via een hdmi-kabel te koppelen aan een computerscherm. 
Na enige tijd zoeken kwam ik bij FEH terecht, een programma dat vaak gebruikt wordt in een Linuxomgeving. Het programma deed wat het moest doen en niet meer dan dat: het toonde foto’s. Daarna ben ik toch op zoek gegaan naar een ander en iets uitgebreider programma en kwam ik uit op de website thedigitalpictureframe.com van Wolfgang Männel. Hierop heeft hij reviews van allerlei oplossingen om je foto’s digitaal te tonen. Er zijn kant-en-klare oplossingen van enkele tientjes tot enkele honderden euro’s. Op de site staat een heel duidelijke uitleg, helaas voor sommigen wel in het Engels. 
PB220516 2
In 2019 stond er een programma met de naam pi3d op zijn site, een hele verbetering ten opzichte van FEH. Om er leven in te krijgen, moest je vervolgens het Python-programma PictureFrame starten. Ik had mijn Raspberry Pi zo ingericht dat hij de foto’s las van mijn netwerkschijf. 
Nu, twee jaar later, is er nieuwe software beschikbaar, namelijk PicFrame. Dit programma biedt nog meer mogelijkheden dan zijn voorloper. Hieronder staat een tweetal pagina’s waarin beschreven wordt waar je Raspberry Pi aan moet voldoen en hoe je de software installeert. Op de site staat heel veel informatie met betrekking tot instellingen en het gebruik, helaas is het zoeken daar iets lastiger. 
Op thedigitalpictureframe.com/how-to-set-upyour-raspberry-pi-for-your-digital-picture-frame vind je wat je nodig hebt. En hier lees je hoe je de software installeert: thedigitalpictureframe.com/ how-to-add-crossfading-slide-transitions-to-yourdigital-picture-frame-using-pi3d/#Configuration_Settings 
mqtt
Ik had deze software draaien, waarbij de foto’s vanaf het netwerk werden ingelezen, maar door de grootte van de bestanden ging dat niet helemaal goed. Ik heb de foto’s daarom nu tijdelijk lokaal staan. Heb je behalve de PicFramesoftware ook nog MQTT (mosquitto) geïnstalleerd, dan kun je bijvoorbeeld via je iPhone opdrachten sturen naar je Raspberry Pi. Met deze opdrachten kun je bijvoorbeeld PictureFrame uitzetten, foto’s uit een andere map kiezen of de doorlooptijd aanpassen. Wil je alles nog eens rustig en in detail bekijken, bezoek dan mijn website fredbaltus.nl/nl/pictureframe.php