In PC-Active komen tal van tips voorbij voor nuttige toepassingen, zoals de DIY-printserver in PC-Active 321.

Sander Goudswaard


Dat was een apparaat dat je in je netwerk opneemt en een IP-adres heeft, net als je router, wifi punten, camera’s, slimme thermostaat, netwerkschijf enzovoort. Hoe handig zou het zijn om in de gaten te kunnen houden of deze apparatuur allemaal online blijft en om een melding te krijgen bij problemen? 
Uptime Kuma
Er is een internetdienst met de naam Uptime Robot. Deze is in een gratis en betaalde versie beschikbaar en kan dingen op internet monitoren, maar geen apparatuur in je thuisnetwerk. Daarvoor kun je de opensource-app Uptime Kuma gebruiken, te downloaden via github.com/louislam/ uptime-kuma (je vindt hier ook een demo). Als je Uptime Robot kent, zul je je snel thuis voelen bij Uptime Kuma. Het kan alles monitoren dat met je thuisnetwerk of internet verbonden is, op tal van manieren. Als er problemen zijn, kan Uptime Kuma je hiervan een melding sturen op de manier die je prettig vindt, bijvoorbeeld via e-mail, Teams of Telegram. De installatie-instructies voeren een beetje te ver voor dit korte stukje, maar worden helder uitgelegd op de website van de ontwikkelaar. 
Het helpt mij om wifi problemen met mijn camera’s te detecteren en om in de gaten te houden of al mijn apparaten online blijven, zodat ik problemen kan verhelpen voordat mijn huisgenoten er last van krijgen. En omdat de geschiedenis wordt bewaard, kan ik ook terugzien wanneer een probleem is ontstaan en wanneer het weer is opgelost.