Wanneer je zoals ik een elektrische auto hebt, ben je afhankelijk van laadpalen om te kunnen blijven rijden.

Joost Veltman


Bestanden Files app 2
Je vindt bijna overal wel tankstations, maar niet elk tankstation heeft ook oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarom ben ik gewend om op voorhand de route uit te stippelen als ik lang onderweg zal zijn. Qua actieradius is de ene elektrische auto de andere niet, maar als je lange afstanden rijdt, zul je geheid een keer met je auto aan de laadpaal moeten. En als je ergens op een onbekende bestemming wilt parkeren, is het handig om te zien waar er in de buurt laadpalen zijn. Om die te vinden, gebruik ik de app Chargemap en ik ben hier heel tevreden over. Je kunt daar bij sommige laadstations ook mee afrekenen, maar dat doe ik niet. Ik heb zelf een Android-telefoon, maar de app is er ook voor de iPhone van Apple. En als je de app niet wilt downloaden, kun je ook de website https://nl.chargemap.com/ map gebruiken. Om details over een bepaald laadstation te kunnen zien, moet je wel eerst een account aanmaken. 
In de Chargemap-app kun je net zoals in Google Maps routes zien en plannen. De twee apps zijn nagenoeg hetzelfde, alleen heb je op Chargemap dus ook nog laadpalen staan. Net zoals bij Google Maps volgt de app mijn locatie en kan ik via de zoekbalk een adres invoeren voor een routebeschrijving. Er zijn vier soorten laadpaal-icoontjes, die het laadvermogen van de stations aangeven. Blauwe laadpalen zijn het traagst qua opladen (2-5 kW), dan zijn er oranje en rode, en de paarse laadpalen zijn het snelst: 30 tot 350 kW. Aan de hand van Filters kun je aangeven hoeveel kW de gewenste laadpalen moeten hebben die je wilt zien op de kaart. Je kunt ook filteren op het type connector voor jouw auto en of de laadpalen gratis zijn of niet.
Beeld 2 Chargemap 2Je kunt in de app ook aangeven in welk merk en model auto je rijdt, zodat de actieradius nog nauwkeuriger berekend kan worden. Ik heb dat zelf trouwens niet gedaan, want ze hoeven niet alles van mij te weten. 

ROUTEPLANNER 
Zoals ik eerder aangaf, is het mogelijk om via Chargemap ook je reis te plannen. Klik op Route onderaan je scherm en voer je vertrekpunt en eindbestemming in. Om aan te geven hoeveel prik je auto nog heeft, klik je op het batterij-icoon. Je kunt hier ook aangeven met hoeveel procent batterijcapaciteit je de reis wilt beëindigen. Chargemap bestaat al wel een aantal jaar, maar wordt nog voortdurend doorontwikkeld. Er verandert namelijk best veel op het gebied van elektrische auto’s en opladen. De app heeft daarom soms wel wat kinderziektes. De kaart zou bijvoorbeeld moeten aangeven of een laadpaal op dat moment vrij of bezet is, maar dat blijkt in de praktijk niet altijd helemaal te kloppen. De zoekfunctie gebruik ik echter met volle tevredenheid.