De impact van corona dwingt leerlingen en studenten om meer digitale leermiddelen te gebruiken.

Ger van Wagensveld


Daarbij kunnen ze gelukkig steeds meer op hun webbrowser vertrouwen om oplossingen te vinden voor hun studie, inclusief wiskunde. Microsoft Edge heeft daar nu de bèta-app ‘Wiskundehulp’ voor beschikbaar, een erg praktische toepassing (als de docent het goed vindt tenminste). 
Ga in Microsoft Edge in Instellingen en meer (de drie puntjes) naar Meer hulpprogramma’s en dan naar Wiskundehulp. Hier leer je problemen op te lossen met stapsgewijze uitleg. Het werkt voor eenvoudige rekenkunde tot en met geavanceerde algebra, trigonometrie en meer. 
Selecteer een wiskundeprobleem door in het zoekvak te typen en gebruik te maken van het wiskundige toetsenbord dat verschijnt. Of kopieer een wiskundige formule (bijvoorbeeld uit een digitale lesmethode) en plak die in het zoekvak. Klik dan op de pijl naast het zoekvak aan de rechterkant en je krijgt de oplossing en de bijbehorende grafiek te zien. Klik op de knop  Oplossingstappen weergeven daaronder om de hele uitwerking te zien. Wanneer je onderaan op Aanbevolen video’s klikt, krijg je voorbeeldfilmpjes of kunnen leerlingen achtergrondinformatie krijgen van de functie Microsoft Math Solver. 
Scherm Oplossen
Sommige app-functies werken nog niet helemaal perfect, omdat dit nog een preview-versie is. Leuk is de functie om sommen direct vanaf het computerscherm te kunnen selecteren en op te lossen. Terwijl de app Wiskundehulp actief is, selecteer je met je muis op je scherm een willekeurige rekensom. Wanneer je nu de muis loslaat, vraagt de app in een pop-upmenu of je hem wilt oplossen.
Stel het pad naar dit bestand in als startpagina in de browser. Zo vergis je je zeker nooit bij het invoeren van het adres van de website van je bank. Wil je in de toekomst nog wat tijd besparen: klik dan eerst op de website van je bank door naar de inlogpagina. Kopieer vervolgens deze link, want vaak is dat toch nog een aantal keer klikken: klik op aanmelden, wachten, het juiste platform aanklikken, wachten, je gebruikersnaam aanklikken, wachten,…. Tijd die in de toekomst bespaard kan worden door in één keer naar het juiste adres van de inlogpagina te gaan.