Als je met je laptop lekker wilt doorwerken op een locatie waar je de wifi-bandbreedte met veel anderen deelt (traag), wil je mogelijk niet dat Windows automatisch updates downloadt. Op een snel thuisnetwerk wil je dat waarschijnlijk juist wel.

Davy Kindt


Veilig internetten is tegenwoordig sowieso een uitdaging, maar voor internetbankieren werp ik toch graag nog een extra barrière op. Criminelen proberen je via phishing-berichten immers graag naar valse banksites te lokken die er inmiddels heel echt uitzien. Daarom gebruik ik voor internetbankieren uitsluitend een speciaal daarvoor aangemaakte virtuele machine op mijn computer. De startpagina van de browser in dit systeem is een zelfgemaakte webpagina waarop alle links staan naar de gebruikte banksites. Met een simpele tekstverwerker is een pagina tegenwoordig al op te slaan als website: kies voor Opslaan als webpagina (HTML-bestand).
Veilig bankieren 2
Stel het pad naar dit bestand in als startpagina in de browser. Zo vergis je je zeker nooit bij het invoeren van het adres van de website van je bank. Wil je in de toekomst nog wat tijd besparen: klik dan eerst op de website van je bank door naar de inlogpagina. Kopieer vervolgens deze link, want vaak is dat toch nog een aantal keer klikken: klik op aanmelden, wachten, het juiste platform aanklikken, wachten, je gebruikersnaam aanklikken, wachten,…. Tijd die in de toekomst bespaard kan worden door in één keer naar het juiste adres van de inlogpagina te gaan.