Voor de veiligheid van je internet is het belangrijk dat je altijd met de meest actuele Chrome-versie werkt.

Ger van Wagensveld

Chrome versie 2

In september bracht Google de stabiele Chrome 94-versie uit voor Windows, Mac, Android en iOS. Daarin zaten weer nieuwe functionaliteit, beveiligingsfuncties en bugfixes. Een belangrijke update is de HTTPS-First-modus, waarmee de browser voorkomt dat je onveilige websites opent. Ook zegt Google dat er met Chrome 94 negentien verschillende beveiligingsproblemen zijn opgelost. Vanaf 19 oktober wordt Chrome 95 uitgerold. 

Zo zorg je ervoor dat je altijd de meest actuele Chrome-versie gebruikt: klik op de drie puntjes rechts bovenin, dan op Help, en daarna op Over Google Chrome. Je ziet in het venster of je de laatste versie hebt, op het moment van tikken van dit stukje is dat 94.0.4606.81. 

Sharing hub 2
Rapport delen 2
Ben je avontuurlijk ingesteld? Dan kun je toekomstige functies uittesten voordat die voor iedereen beschikbaar zijn. Door automatisch gebruiksstatistieken en crashmeldingen naar Google te sturen, help je om Google Chrome beter en stabieler te maken. Daarvoor gebruik je de Sharing hub, drie opties die normaal op Default (Standaard) staan, maar die je daarvoor op Enabled (Ingeschakeld) moet zetten.
Zo werkt het:

  1. Klik in de Chrome-adresbalk en tik: chrome://flags. Je krijgt nu een waarschuwing te zien dat je een experimentele omgeving in gaat. Het is daarom raadzaam om eventuele andere browsertabbladen te sluiten.
  2. Klik in het zoekvak en typ: Sharing hub
  3. Je krijgt drie items te zien die op Default staan. Zet ze alle drie op Enabled.
  4. Klik onderaan op Relaunch  

Na de herstart van Google Chrome is dit geëffectueerd. Klik op een nieuw tabblad en je ziet rechts in de adresbalk dit teken: Als je op dit pijltje klikt, opent er een menu met allerlei manieren om rapporten naar Google te sturen. Dat kunnen meldingen via sociale media zijn - Facebook, WhatsApp, Twitter of LinkedIn -, maar ook gekopieerde links, schermafbeeldingen of opgeslagen websites, die je terugvindt in de map Downloads. Als je WhatsApp gebruikt om een melding door te sturen, dan gebruik je daarvoor het beste de desktopversie.