In PC-Active 319 stond een lezenswaardig artikel  over computerkwalen, maar ik heb ook een goede tip: gebruik een computerbril.

Klaas Meijer

pexels christina morillo 1181472 2

Er ontbrak mijns inziens nog een serieuze mogelijke kwaal, van toepassing op de oudere brildragende computeraar die (te) veel achter de computer zit met een multifocale bril.
Ik ben zelf ervaringsdeskundige. Ik kreeg op een slokdarm
gegeven moment problemen met slikken, speciaal met niet al te malse biefstukjes. Die bleven in de slokdarm hangen en ze konden niet verder en maar moeilijk terug. Benauwde momenten! Bij de KNO-arts zijn toen foto’s gemaakt tijdens het slikken. Wat bleek: door het langdurig achter de computer zitten met een multifocale bril, houd je je hoofd naar achteren om door het multifocale deel te kijken. Daarbij train je een spier bovenin de slokdarm. En je slokdarm ziet eruit zoals bijgaande tekening. 

Remedie: schaf een computerbril aan en gebruik die! Een computerbril, ook wel beeldschermbril, is een bril op sterkte die is geoptimaliseerd voor de afstand tussen jouw ogen en je beeldscherm. Daarnaast herstelt de slokdarm door oefeningen. Die bestaan eruit dat je je schouders optrekt en ze dan vijf seconden vasthoudt. Daarna beweeg je je schouders naar achteren en houd je dat weer vijf seconden vast. Dan je schouders vanuit die stand naar beneden bewegen, weer vijf seconden vasthouden en dan ontspannen. Deze oefening een keer of vijf per dag herhalen. Na een maand of zo was er bij mij duidelijke verbetering.