Ik heb twee tips voor de lezers die mij het leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. 

Jan Berg


Ik heb twee tips voor de lezers die mij het leven een stuk makkelijker hebben gemaakt. 

Tip 1: Ctrl-toets 
Er is een makkelijke manier als je verschillende cijfers of tekst wilt kopiëren, plakken of bewerken. Door de Ctrl-toets ingedrukt te houden, kun je verschillende cijfers (cellen) of delen van een tekst kopiëren en plakken. Als zij geselecteerd zijn, kun je de tekst, cijfers ook van kleur veranderen, bijvoorbeeld van zwart naar rood of arceren (opvulkleur). In het voorbeeld in Excel heb ik de cijfers van een sudoku geselecteerd en een andere kleur gegeven.
Printscreen Excel 2  
In Word heb ik twee verschillende regels geselecteerd. Die kun je dan in een nieuw document plakken. 
Selecteren in Word 2
Iets verkeerd geselecteerd, klik er dan nogmaals op om te de-selecteren. Het werkt zeker in Microsoft Word en Excel. Maar ik gebruik het ook als ik meerdere bestanden tegelijk als bijlage in een e-mail wil invoegen. 

Tip 2: Windows-toets 
Het beeldscherm splitsen is erg handig als je bijvoorbeeld een document hebt, dat beoordeeld of aangevuld moet worden. In het ene deel van het scherm zie je bijvoorbeeld het ontwerp in PDF en in het andere een Word-document om het commentaar te noteren. 
Scherm splitsen 
Dit doe je door in de Verkenner op het bestand te klikken. Vervolgens houd je de Windows-toets ingedrukt en klik je op het pijltje naar links of rechts. Dit doe je ook met het andere bestand. Zo heb je twee bestanden naast elkaar.