Om goed zicht te houden op mijn bankrekening, ben ik op zoek geweest naar een programma daarvoor.


John van Mersbergen

Iets wat aan mijn wensen voldeed, kon ik echter niet vinden. Wel zijn er allerlei boekhoudprogramma’s, maar die leggen vast wat er gebeurd is en ik zocht juist iets dat kijkt naar wat er nog staat te gebeuren. De bank legt vast wat je hebt uitgegeven en ontvangen, maar er zijn ook nog toekomstige uitgaven en ontvangsten waar je rekening mee moet houden voor een goed overzicht in je financiële situatie. Ik ben toen zelf iets gaan ontwikkelen. 
Toen ik nog werkte, was ik softwareontwikkelaar bij het CBS en werkte ik veel met Microsoft (Office)-producten. Die mogelijkheid heb ik nu niet meer en ik ben dan ook op zoek gegaan naar iets vergelijkbaars. Ik kwam uit bij Libre Office en dat bleek achteraf nog een extra voordeel te hebben. Maar daarover straks meer.. 

Calc blad1 2

Calc 
Het systeem dat ik gebouwd heb, is een rekenblad in Calc, het spreadsheetprogramma van Libre Office; de vertaling van spreadsheet is (digitaal) rekenblad. Dit spreadsheetprogramma beschikt net als Excel over een prima ontwikkeltool in de vorm van Libre Office basic. Dit lijkt wat op het VBA van Microsoft, maar is echter niet compatibel. In de loop der tijd heb ik dit systeem steeds verder uitgebreid en verbeterd. Omdat dit mogelijk voor anderen ook interessant kan zijn, ben ik in de afgelopen (corona)tijd bezig geweest met het documenteren hiervan. Deze documentatie heb ik in grotendeels in HTML geschreven (volledig handmatig in code) en op mijn HCC-homepagina geplaatst. Bij de ontwikkeling en het testen kwam ik erachter dat het systeem niet alleen op Windows draait, maar ook op Linux (Ubuntu en Mint) en PiOS (Raspberry 4). Het is dus een multiplatformsysteem geworden, waardoor het voor een grotere groep gebruikers interessant kan zijn. Mogelijk draait het ook op MacOs, maar dat heb ik niet kunnen testen. Als iemand zich daaraan wil wagen, dan graag.  

PaginaBbAlg 2
De documentatie bevat een beschrijving van het systeem, een stuk technische documentatie en ook een oefenset om het systeem te leren kennen voordat men het voor zichzelf met het bijgeleverde lege spreadsheet gaat opzetten. Wel vereist het gebruik enige discipline: periodiek moet er een controle uitgevoerd worden. Maar als je het eenmaal doorhebt, kost het niet meer dan een half uur (ik spreek uit ervaring). Of gebruikers het nu wel of niet een goed systeem vinden, er zitten mogelijk nog andere interessante kanten aan. Een daarvan is op verschillende besturingssystemen kennismaken met Libre Office en het onderliggende Libre Office basic en de mogelijkheden daarvan. Zoals ik al eerder meldde, staat alles op mijn HCC-homepagina: https://home.hccnet.nl/j.van.mersbergen