Ooit wel eens gedacht aan een eigen domeinnaam op het internet? Wat houdt je tegen? 


Eef Goes


Recent was het datalek bij de GGD uitgebreid in het nieuws. Veel privégegevens waren geëxporteerd en in verkeerde handen gevallen. Naast je BSN-nummer is bijvoorbeeld ook je emailadres een gewild item bij individuen en organisaties die er al dan niet kwade bedoelingen op nahouden. 

Extra beeld lezerstip Domeinnaam 2De meeste mensen hebben één of twee e-mailadressen die voor alles en nog wat worden gebruikt. Hoe vaak geef je je e-mailadres op als gebruikersnaam voor een account? Wordt, zoals bij de GGD, jouw e-mailadres buitgemaakt, dan ligt er een wereld open voor kwaadwillenden. Als je een eigen domeinnaam registreert, krijg je daar de e-mailadressen bij. Stel, je heet Karel Deugniet. Je registreert het domein www.kareldeugniet.nl. Jouw e-mailadres zou dan kunnen zijn: karel@kareldeugniet.nl. Je gezinsleden laat je ook gebruikmaken van jouw domein: partner@kareldeugniet.nl, dochter@ kareldeugniet.nl, zoon@kareldeugniet.nl ;enzovoorts. Het aantal e-mailadressen is oneindig groot en je kunt dit allemaal zelf regelen. 

E-mailadres voor elk account
Als ik mezelf ergens moet registreren, dan doe ik dat met de naam van het bedrijf gevolgd door mijn domeinnaam. Zou Karel zijn energie afnemen bij Eneco, dan registreert hij met eneco@ kareldeugniet.nl. Moet hij zijn e-mail opgeven bij de GGD, dan wordt dat ggd@kareldeugniet.nl. ;Zouden zijn gegevens zijn geëxporteerd bij de GGD, dan heeft men een e-mailadres van Karel dat nergens anders dan bij de GGD in gebruik was. 

Ontvangt hij spam, phishing enzovoorts gericht aan ggd@kareldeugniet.nl, dan weet Karel waar de bron van het datalek ligt. Juist: bij de GGD. Je kunt jouw eigen e-mailadressen ook gebruiken voor diensten met een beperking. Wil je gegevens opslaan ergens in de cloud, dan is de gratis ruimte per account beperkt. Wat houdt je tegen om meerdere gratis accounts te maken. Of wil je meerdere stemmen uitbrengen op je favoriete artiest, dan mag dat vaak maar één keer per e-mailadres. Of breng ik je nu op verkeerde gedachten? 

Een domeinnaam registreer je bij bedrijven als Yourhosting, Strato of Mijndomein. Voor ongeveer drie tot vier euro per maand heb je naast je domeinnaam ook de beschikking over rond de 50 GB aan mailruimte en een stuk of vijf postbussen met e-mail-aliassen die je voor alles en nog wat kunt gebruiken. Vaak kun je opgeven wat er moet gebeuren met berichten naar een onbekend mailadres in je e-mailconfiguratie. Die kun je dan laten doorsturen naar een bekend e-mailadres of je gooit het bericht gewoon weg. 

Kortom: mogelijkheden genoeg. Maar misschien het belangrijkste pluspunt is wel je privacy!