In de laatste PC-Active (nummer 316) stond een artikel over Home Assistant. Ik vond dat erg interessant en ben zelf ook aan de slag gegaan.


Frans Heitkamp


Ik heb een NUC mini-pc waar ik Ubuntu op draai en waar mijn mediacenter op actief is. Ik draai daar ook een telefooncentrale op in een virtuele machine met behulp van Virtualbox. Op de site van Home Assistant staat hoe je het programma met Virtualbox kunt gebruiken. Ik heb het op de NUC geïnstalleerd en dat ging probleemloos. Na inloggen werden onder andere Sonos, mijn netwerkprinters en Chromecast herkend en kan ik die vanuit Home Assistant bedienen. Ik heb de app geïnstalleerd op mijn iPhone en kan daardoor nu ook alles vanaf de telefoon bedienen.

Home Assistant 2
Nu heb ik lampen in huis van de merken Woox en Calex. Die kwamen in het integratiescherm van Home Assistant niet voor. Ik ben gaan googelen en vond toen dat er een app bestaat, TuyaSmart, die zowel Woox als Calex - en waarschijnlijk nog een aantal andere lampen - kan bedienen en die ook door Home Assistant wordt ondersteund. Ik heb ook deze app gedownload en mijn Woox- en Calex-lampen kunnen registreren. Ik kan ze ook op dezelfde manier bedienen als op de eigen app van de lampen. Vervolgens heb ik via Instellingen, Integraties en Zoek integraties Tuya opgezocht en geïnstalleerd. Nadat je je inloggegevens van Tuya hebt ingegeven, zijn de lampen zichtbaar in Home Assistant. Met automatisering kon ik vervolgens onder andere het commando geven om bij zonsondergang de lampen aan te doen. 
Het enige is dat je de lichttemperatuur en kleur niet via Home Assistant kunt instellen, maar dat gaat dan weer prima met de Tuya-app. Ook als de lampen lange tijd helemaal uitstaan, dus niet stand-by, duurt het een tijdje voordat Home Assistant ze ziet. Maar daar is prima mee te leven.