Ik ben een volledige Apple-fan. Niet vanwege de prijs, maar vanwege het feit dat Apple een geweldige toegankelijkheidsvoorziening heeft.

IMG 2054 klein 1
Ronald Korpershoek


Ik ben namelijk slechtziend. Ik heb een restvisus van 5 procent en gebruik vergroting en vooral veel spraak. Zo laat ik mijn iPhone de krant voorlezen. Super handig als je wat minder ziet of zelfs slechtziend bent. Maar zeker ook handig voor goedzienden die er moeite mee hebben om geconcentreerd naar een schermpje staren. Zo laat ik geregeld de hond uit, heb ik mijn draadloze Airpods in, in de winter zelfs mijn handschoenen aan, en blader ik al lopend door de krant waarbij met een simpele handeling de artikelen worden voorgelezen. 

VOORBEREIDING 
Uiteraard heb je een digitaal abonnement op de krant nodig. Stel vervolgens je iPhone als volgt in: ga naar Instellingen en kies voor Toegankelijkheid. Kies hier voor Gesproken materiaal en zet bovenaan de knop Spreek scherm uit op ‘aan’. Verderop op dit scherm kan je nog wat andere instellingen doen zoals spreeksnelheid en stem, echter de basisinstellingen zijn al goed. Ga terug naar het hoofdscherm van Toegankelijkheid en kies voor Aanraken. Kies helemaal onderaan voor Tik op achterkant en vervolgens voor Dubbel tikken. Standaard staat deze ingesteld op Geen. Verander dit in Spreek scherm uit. Je bent nu klaar. 

LATEN VOORLEZEN 
Open de app van de krant en kies een krant. Tik daarna een artikel aan zodat dit in de tekstmodus c.q. leesmodus komt. Dubbeltik op de achterzijde van je iPhone en het artikel wordt voorgelezen. Bevalt het artikel je niet: veeg naar het volgende artikel en dubbeltik opnieuw. De spraakfunctie begint vanaf bovenaan te lezen. 
Uiteraard werkt deze functie ook bij websites, mail en dergelijke. Echter: hoe meer ruis er rond de tekst staat, des te groter is de kans dat hij vreemde sprongen in de tekst gaat maken. Bij de leesmodus van artikelen heb je dit niet. In mijn filmpje 'Voorleesfunctie op de iPhone' kun je nog eens zien hoe het werkt. De tekst geel en paars laten worden is nog een trucje dat je bij Gesproken tekst kunt instellen.