Wie herinnert zich nog de VIC-20 “volkscomputer”, in 1982 opgevolgd door de Commodore 64 van Commodore Business Machines? Die waren ingebouwd in een toetsenbordbehuizing.

Pieter van der Hijden

De Raspberry Pi 400-computer van de Raspberry Pi Foundation die in november verscheen, volgt hetzelfde principe. Nu met een ingebouwde Raspberry Pi 4-computer met 4 GB intern geheugen. De tabel laat de verschillen zien tussen de Commodore van toen en de Pi van nu. De nieuwe Raspberry Pi kan je Windows-desktop vervangen! En dat voor € 110,-.
Afb 2 c64 rpi400De Raspberry Pi 400 is een complete desktop ingebouwd in een toetsenbord. Technisch gezien is het een Raspberry Pi 4, maar de afmetingen en indeling zijn aangepast aan het toetsenbord en aan een optimale luchtcirculatie. Ook gebruikt deze variant minder energie en wordt dus minder warm dan de Pi 4. De computer heeft een quad-core 64 bit-processor (1,8 GHz), 4GB intern geheugen, een sd-kaartlezer (in plaats van harddrive), dual band wifi, Bluetooth 5.1, BLE, Gigabit Ethernet, usb-2, tweemaal usb-3 en tweemaal micro-hdmi voor 4K-audio/videoaansluitingen en 40 General Purpose IO-pinnen. In de kit zit ook een voorbereide sd-kaart van 32 GB, een stroomadapter, een usb-muis, een hdmi-kabel én een rijk geïllustreerde pocket van 250 pagina’s met de Raspberry. De prijs van het geheel is € 109,95 incl. btw en verzending. Wil je alleen de computer/toetsenbord, dan kost dat € 82,95. 

raspberrypi400pcb 2
De Raspberry Pi 400 computer: een toetsenbord en een aangepast moederbord

Bij de eerste keer opstarten moet je aangeven in welk land je zit en welke taal je wilt gebruiken, contact leggen met je wifi en een eigen wachtwoord opgeven voor de standaardgebruikersnaam “pi”. Vervolgens installeert de computer zijn eigen Raspberry Pi Operating System, een op de Raspberry Pi afgestemde versie van Debian Linux plus een berg voorgeïnstalleerde gratis software, waaronder een grafische user interface (Windows-achtig), de Chromium-browser (Zoom enz. geen probleem), het complete Libre Office-pakket,  De Raspberry Pi 400 computer: een toetsenbord en een aangepast moederbord    diverse programmeeromgevingen (o.a. Python, Scratch, Wolfram), VLC Media Player, VNC-server en -viewer en een verzameling games. Verder uiteraard allerlei hulpprogramma’s. Je kunt je bestaande netwerkprinters blijven gebruiken. Geluidsinvoer en -uitvoer gaat standaard via Pulse Audio, maar ALSA kan óók. Zelf heb ik nog Google Drive geïnstalleerd, zodat ik ook vanuit de Raspberry Pi probleemloos bij al mijn bestanden kan. Binnen Google Drive heb ik een document met de naam “Clipboard” gemaakt. Dat gebruik ik als tussenstop als ik toch nog iets wil copy/pasten tussen Linux- en Windows-omgevingen. Windows gebruik ik nu alleen nog voor programma’s die alleen op Windows draaien. 

De nieuwe Raspberry Pi 400-kit kwam voor mij op het juiste moment. Mijn Windows-desktop werd namelijk steeds trager. Ik ben recent zonder problemen overgestapt op Linux; alleen voor sommige programma’s kan ik nog niet buiten Windows. Al het andere werk gebeurt op de Raspberry Pi. Een investering van slechts 110 euro!