Met de nieuwe Windows 10-update 20H2 zoals besproken in PC-Active 315 ontstonden bij mij problemen met de toegang tot mijn NAS en ook met de toegang tot mijn mailboxen in Outlook.

Bart Krol


Nu had ik diezelfde problemen ook al met de release in het voorjaar van 2020 gehad (Windows 2004). Toen heb ik de update teruggedraaid, maar dat wilde ik dit keer niet doen. Wat was het probleem? Telkens als ik toegang tot mijn mail of NAS wilde, moest ik opnieuw mijn wachtwoord invullen. Heel irritant. Er zat ook geen logica achter, leek het. Soms als ik Outlook afsloot en opnieuw opstartte, werkte het wel. Hetzelfde als ik mijn computer opnieuw opstartte, maar dan ging het de dag erna weer mis. Om gek van te worden! Na een zoektocht op internet hierbij de oplossing.screenshot Windows 20H2 probleem 1 2De toegang tot je NAS kun je instellen via je Configuratiescherm (intikken in het zoekvenster (het vergrootglas) naast Startmenu). Vervolgens selecteer je Gebruikersaccount, Referentiebeheer en Windows-referenties. Hier kun je de naam van je NAS met gebruikersnaam en wachtwoord opslaan. 

De toegang tot Outlook was wat ingewikkelder, want hier gaat het om een bug als je ook een HP-printer met een printabonnement hebt. Klik met de rechtermuisknop op de Startknop van Windows 10 en selecteer Windows PowerShell (beheer). Type de onderstaande opdracht in Windows PowerShell en druk op Enter

Get-ScheduledTask | foreach { If (([xml]
 (Export-ScheduledTask -TaskName 
$_.TaskName-TaskPath $_.TaskPath)). 
GetElementsByTagName(“LogonType”).’#text’ -eq 
“S4U”) { $_.TaskName } }

screenshot Windows 20H2 probleem 2 2

Als er in de PowerShell-uitvoer taken worden weergegeven, noteer je deze. Ga vervolgens naar de Taakplanner van Windows en schakel de taken uit die je hebt gevonden met de bovenstaande opdracht. Volg daartoe deze stappen: 

  1. Typ in het zoekvenster naast het Startmenu ‘Taakplanner’ in en open vervolgens de app.
  2. Zoek de taak in het venster (bijvoorbeeld HP Customer Participation) of een andere taak uit de Windows PowerShell-uitvoer.
  3. Klik met de rechtermuisknop op de taak en kies Uitschakelen.
  4. Nadat je de taak hebt uitgeschakeld, start je Windows opnieuw. 

Hierdoor heb ik weer toegang tot de NAS en mijn Outlook-mailboxen zonder steeds een wachtwoord in te hoeven vullen. Wat het effect is op mijn HP-printabonnement, ga ik de komende tijd merken.