Het is alom bekend dat er veel datalekken zijn geweest, waarbij gegevens van mensen op straat zijn komen te liggen.

Peter Vanderfeesten


Zelfs grote en gerenommeerde sites als LinkedIn of Adobe zijn hieraan ten prooi gevallen. Onder de vrijgekomen gegevens vallen onder andere de e-mailadressen en wachtwoorden. Het is zaak je wachtwoord op de gehackte sites meteen te veranderen. Het beste is natuurlijk ook je e-mailadres te veranderen. Soms is het zo dat je e-mailadres dat gelekt is door hackers, voor van alles en nog wat gebruikt wordt. Voor petities, voor het aanmelden op Netflix (in de hoop dat je op de bevestigingslink klikt) of zelfs het aanmelden op webshops die van tevoren gehackt zijn. Het kan echt vervelend worden. Zelfs zo erg, dat je je e-mail maar liever weg wilt halen.
gmail verwijderen 1 2VOORBEREIDEN 
Als je je e-mailadres wilt verwijderen, moet je er eerst zeker van zijn dat dit adres nergens meer gebruikt wordt als login op een website. Banken en webshops zijn hier natuurlijk wel belangrijk. Als je een wachtwoordmanager hebt, of misschien wel een papiertje waar je alles op hebt geschreven (zie ook in de Lezerstip in PC-Active 315 over de papieren password manager, red.), dan weet je op welke site je je e-mailadres moet veranderen. Als je denkt alles goed te hebben aangepast, wacht dan nog een tijdje voordat je echt overgaat tot het verwijderen van je e-mailadres. Kijk waar je nog een e-mail van krijgt. En stel natuurlijk ook je contacten op de hoogte van het verwijderen van je e-mailadres als dit nodig is. Maak daarna een back-up van al je e-mails op een manier dat je er nog gemakkelijk bij kunt. 

GOOGLE 
Ook een Gmail-adres kun je verwijderen. Veel mensen denken dat je zonder Gmail-adres niet meer kunt inloggen op Google-diensten, zoals je agenda of dat je alle betaalde apps op je Android-telefoon ineens kwijt bent. In ieder geval zie je bij support een geruststellend bericht, zie de afbeelding linksonder op deze pagina. Dus als je een Gmail-adres wilt verwijderen, volg je de eerder genoemde stappen, waarbij je uiteindelijk ook een back-up van je e-mails gaat maken. Je kunt dat doen met de Google Takeout-functie (https://takeout.google.com/?pli=1). Het is ook een goed idee om meteen maar een back-up van al je gegevens te maken. 

gmail verwijderen 2 2
Zul je hem dan indrukken, die prullenbak?

EEN GOOGLE-SERVICE VERWIJDEREN 
De back-up heb je al gemaakt, dus je kiest hier voor Gmail. Omdat je op je Google-account met je Gmail-adres inlogt, vraagt Google je nu een ander e-mailadres te gebruiken, zodat je je account kunt blijven gebruiken. Vervolgens krijg je nog een waarschuwing. En dat is natuurlijk heel terecht. Klik je door op de knop Gmail verwijderen, dan kun je niet meer terug. Maar je hebt ook geen last meer van mensen die je Gmail- account misbruiken.

gmail verwijderen 3 2