Soms ben je radeloos als je volop in de huidige digitale wereld leeft en een van je dierbare vrienden of familie daar geen onderdeel van uitmaakt of toegang toe heeft.

Bert Vrieling


Dat kan verschillende oorzaken hebben: het kan de leeftijd zijn, maar ook lichamelijke oorzaken kunnen een reden zijn. Behoefte aan contact en het onbeperkt delen van belevenissen en ervaringen is voor de meeste mensen vanzelfsprekend, wij gebruiken WhatsApp, Twitter en Facebook. Genoeg mogelijkheden, maar wat te doen als je iemand mist in deze wereld. Mensen die niet om kunnen gaan met een computer, touchscreen of een moderne telefoon. Dan val je snel buiten de boot.
Komp 2swiperIk was op zoek naar een manier om met mijn moeder van 84 in een zorginstelling te kunnen communiceren. Mijn afstand van haar is 150 kilometer en de overige familie woont nog verder weg. Hiervoor maakte ik eerst gebruik van Skype: ik moest bellen met een zorgmedewerker en die zette dan een tablet voor mijn moeder neer in de hoop dat ze overal van afbleef. Vaak ging het goed, maar ook regelmatig verkeerd. Dan was er weer een zorgmedewerker nodig om het te herstellen. 
Ik zocht meer gemak en dat heb ik gevonden met Komp (https://www.noisolation.com/nl/komp). Dit is een heel eenvoudig apparaat om met ouderen te communiceren. Ik kan inbellen wanneer ik wil en na 14 seconden wordt het videogesprek automatisch opgenomen. Mijn moeder kan zich toch niet verplaatsen, dus ik vind haar altijd op haar vertrouwde plek. Ik kan haar nu digitaal meenemen door de dierentuin en door het museum. Mijn kinderen en kleinkinderen met een smartphone kunnen ook met mijn moeder bellen of haar foto’s sturen. Het contact met mijn moeder is weer één klik van ons verwijderd. Zelf kan ze niets versturen, alleen maar horen en kijken. Superhandig om een foto te versturen die in een diapresentatie een tot zeven dagen actueel blijft of hele bijzondere foto’s voor altijd. 
Ik wilde dat ik dit jaren eerder had geweten. In mijn zoektocht las ik een ervaring van iemand die op deze manier contact had onderhouden met zijn demente moeder. Op deze manier haal je echt mensen uit hun isolement. 

KOMP is van Noorse herkomst en zeker niet goedkoop. De kosten zijn rond de € 900,- tot € 1000,-, maar mijn moeder is dat zeker waard. Voor de communicatie is wifi noodzakelijk. Mocht onverhoopt de helpdesk nodig zijn, dan heb ik daar enorme goeie recensies over. Je wordt als een koning geholpen.