Vervelend als je in of rondom huis op een plek bent waar je de voordeurbel niet hoort. Dit bracht mij op het idee iets te zoeken waarmee ik bijvoorbeeld een alert - een bericht - op WhatsApp kon krijgen als de bel gaat.

Jan van der Aa


Via e-mail lukte me dit al, maar zo’n mail merkte ik soms niet of te laat op. Na diverse probeersels en zoeken op internet heb ik een oplossing bedacht voor WhatsApp.
Afb 1

Voor de uitwerking van deze tip is het noodzakelijk dat je Node-Red geïnstalleerd hebt. Hoewel, met een script vanaf de computer kun je ook een WhatsApp sturen. Misschien doe je ook andere ideeën op om vanaf je pc, of wat dan ook, berichten naar je eigen WhatsApp te sturen. De figuur hiernaast laat m’n huidige flow zien waarbij naar drie verschillende smartphones met een kleine tijdsinterval en afhankelijk van de trigger een soort bericht wordt gestuurd.
Voor de uitwerking van deze tip is het noodzakelijk dat je Node-Red geïnstalleerd hebt. Hoewel, met een script vanaf de computer kun je ook een WhatsApp sturen. Misschien doe je ook andere ideeën op om vanaf je pc, of wat dan ook, berichten naar je eigen WhatsApp te sturen. De figuur hiernaast laat m’n huidige flow zien waarbij naar drie verschillende smartphones met een kleine tijdsinterval en afhankelijk van de trigger een soort bericht wordt gestuurd.Misschien zijn er andere providers die dit ook bieden, maar bij CallMeBot.com kun je na registratie berichten naar je geregistreerde toestel sturen. Onderstaande link was voor mij de trigger om dit in Node-Red te realiseren. Tenslotte moet je ergens een aanknopingspunt vinden: https://www.callmebot.com/blog/whatsapp-text-messages-from-openhabmessages-from-openhab
De flow in Node-Red, met nog wat debug-output ziet er voor de voordeurbel uit als in de afbeelding helemaal bovenaan de pagina.De properties kunnen als volgt ingevuld worden, waarbij opgemerkt dat de twee linkse properties natuurlijk aanvult/vervangt door je eigen behoefte:

Afb 2

Regel 3 kan eruit. Deze is vervangen door regels 4 t/m 7. Regel 3 gaf namelijk niet het gewenste resultaat. Vergeet de ‘var’ dan niet op regel 7.
bel3


Afb 4.
Het is belangrijk dat property Vervang spaties bij Search en Replace exact is ingevuld. Eén spatie bij Search en één plus-teken bij Replace.

Bij de URL moet de juiste string met het juiste telefoonnummer en apikey worden ingevuld.
Voorbeeld: https://api.callmebot.com/whatsapp.php?phone=+31610000085&text={{{payload}}}php?phone=+31610000085&text={{{payload}}}
bel4a

 

 

bel7a
Deze property Deurbel is slechts van belang om de voordeurbel te simuleren.Om vanaf de computer de communicatie(-string) te testen, heb ik een simpel CMD-script bijgevoegd.

O ja, prettig: CallMeBot werkt met een testperiode. Daarbij komen de berichtjes, zeker naarmate die periode wat verder verstrijkt, enigszins vertraagd binnen. Nadat je echter vier dollar betaald hebt, ontvang je de berichten razendsnel. Succes en maak er iets zinvols van.

P1040419

Zo ziet het er nu bij mij uit in de meterkast