Mijn lezerstip is voor de gebruikers van een Mac. In MacOS X - voorheen OS X - zit de functie LaunchPad.

Eugene Wildenberg


Dit is de weergave van alle geïnstalleerde programma’s verdeeld over meerdere pagina’s. Pagina één is voor de eigen systeemsoftware, de rest voor andere programma’s. Dit werkt heel overzichtelijk.Launchpad wordt in het Dock weergegeven met een raketje.

Maar: nieuwe geïnstalleerde programma’s hebben er een handje van om hun icoontjes ook op de eerste pagina te zetten. En dat vind ik wanordelijk.Maar: nieuwe geïnstalleerde programma’s hebben er een handje van om hun icoontjes ook op de eerste pagina te zetten. En dat vind ik wanordelijk.Gelukkig is er een manier om het LaunchPad te herstellen en weer om een prettige wijze te ordenen. Voer daartoe het volgende commando uit in Terminal:
defaults write com.apple.dock ResetLaunchPad -bool true && killall Dock.
Dat ziet eruit als in onderstaande schermafbeelding.

Terminal commando 2

Ook in de laatste versie van MacOS, Big Sur werkt dit commando. Bovendien heb ik een (geregistreerde) versie van Launchpad Manager geïnstalleerd. Wonder boven wonder werkt het programma ook onder Big Sur, zie hieronder. Daar is het icoontje vergelijkbaar met de toets F4 op het keyboard: blokjes in een matrix. 

LaunchPad 2

Er zijn ook programma’s in omloop die het Launchpad kunnen manipuleren. Zo is er voor iedere versie van MacOS een versie van Onyx. Op het moment van schrijven helaas nog niet voor Big Sur, want daar moet de officiële release nog van plaatsvinden. Ik heb in het verleden contact gezocht met de schrijver van Onyx en hem gewezen op bovenstaand terminal-commando. Sindsdien zit deze herstelfunctie in Onyx.