Speciaal voor de thuiswerkers kwam ik twee handige Windows-applicaties tegen.

Gustaaf van Dijk


Met ControlMyMonitor kun je instellingen van één of meer externe monitors (of beamer?) aanpassen, in plaats van met het on-screen display. Dit betreft zaken zoals helderheid, contrast en rood/groen/ blauw-verhoudingen, maar ook de ingangskeuze en usb-switch (mits ingebouwd). Je kunt er bijvoorbeeld het beeldscherm mee omschakelen tussen je laptop en de desktopcomputer.
Met SoundVolumeView kun je in één venster de geluidsinstellingen en niveaus van microfoons en weergave-apparaten aanpassen - wat anders via Instellingen en/of het taakbalk-speakertje gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld het geluid van de interne speakers naar een usb-audioadapter of -headset omschakelen voor een betere weergave via de aangesloten geluidsinstallatie of voor meer rust in de omgeving.

ControlMyMonitor Sound 1 a

ONTHOUDEN 
Windows onthoudt geluidsapparaten met het bijbehorend volume, ook na afsluiten en opnieuw opstarten. Luister je via een usb-headset, dan kun je door het uittrekken en later instekenvan de usb-stekker anderen tijdelijk mee laten luisteren via de daarvoor gebruikte ingebouwde of bluetooth-speaker(s). Bij omschakelen van het beeldscherm wordt het geluid door de usb-switch automatisch naar de usb-audioadapter of headset geschakeld, mits deze eerder zijn gebruikt. Het detecteren van de omschakeling kan een aantal seconden duren.
Usb-stekkeren veroorzaakt op den duur slijtage. Omschakelen door wisselen van profielen is netter en flexibeler. Een profiel kun je laden met één terminalcommando in een snelkoppeling (stuur een snelkoppeling van SoundVolumeView. exe naar het bureaublad, rechtsklik naar Eigenschappen – tab Snelkoppeling en vul in het veld Doel: het commando aan). Je slaat voor elk geluidsapparaat het gewenste profiel op en je maakt voor elk profiel een snelkoppeling om dit weer te kunnen laden. Het laadcommando is: SoundVolumeView /LoadProfile <bestandsnaam>, bijvoorbeeld: D:\TipTest\SoundVolumeView.exe / LoadProfile D:\TipTest\LT-AudioHeadset.spr.Het is even puzzelen, maar met deze applicaties kun je behalve bovenstaande apparaat-afhankelijke instellingen bijvoorbeeld ook applicatieafhankelijke, persoonsafhankelijke of weersafhankelijke (zonnig, schemerig) instellingen realiseren.

           ControlMyMonitor Sound 3

Schakelen tussen computers met batch-bestanden

ControlMyMonitor Sound 4