Stap voor stap zullen we in deze tip het bureaublad naar onze eigen wens inrichten en de icoontjes en tekstjes naar de door ons gewenste grootte brengen.

Frans Stoop

Beeldschermen met hoge resolutie worden steeds betaalbaarder en steeds meer computerhobbyisten gebruiken ze dan ook. Bijkomend effect is enerzijds dat er steeds meer Windows-icoontjes op het bureaublad passen. Anderzijds worden die icoontjes en tekstjes eronder daardoor ook steeds kleiner. Als de tekstjes zo klein zijn dat ze moeilijk te lezen zijn, wordt het tijd om er iets aan te doen. In de Windows-versies van vóór Windows 7 was dat redelijk makkelijk aan te passen via het personaliseren van je bureaublad (rechtsklikken, enzovoorts). In Windows 10 is die optie niet meer aanwezig.

Stap voor stap zullen we in dit artikel het bureaublad naar onze eigen wens gaan inrichten en de icoontjes en tekstjes naar de door onszelf gewenste grootte brengen.

We gaan ervan uit dat de icoontjes zijn uitgelijnd op het raster. Hoe dat gaat? Zet de cursor op een open plek op het bureaublad, klik rechts, selecteer Beeld en zet een vinkje bij Pictogrammen uitlijnen op raster.

Het eenvoudig vergroten of verkleinen van de icoontjes is gemakkelijk uit te voeren als je over een muis met muiswiel beschikt. Zet de cursor ergens op een open plek op het bureaublad. Rol het wieltje vooruit of achteruit terwijl je de Ctrl-toets op het toetsenbord ingedrukt houdt. Het formaat van de icoontjes verandert daarmee, evenals de verticale afstand tussen de icoontjes.

Beeld Desktop Icons aanpassen

Horizontale afstand
Bovenstaande methode past uitsluitend de verticale afstand tussen de icoontjes aan, maar niet de horizontale afstand. Dat is wel nodig, wil je plaatsmaken voor meer kolommen naast elkaar. Dat doe je met [regedit]. Ga in het Startmenu naar [uitvoeren] of type “regedit” (zonder aanhalingstekens) in het zoekvak en klik op Enter. Windows vraagt eerst om een bevestiging voor het openen van het programma. Zodra de Register-editor verschijnt, kies dan achtereenvolgens HKEY_CURRENT_USER, Control Panel, Desktop en WindowMetrics.

In de lijst die dan opent, staat onder andere IconSpacing met een waarde ergens tussen -1000 en -1800. Dubbelklik hierop om de waarde te veranderen. Een kleinere waarde achter het minteken zorgt dat de icoontjes dichter naast elkaar komen te staan en dus meer kolommen mogelijk zijn. Maak er bijvoorbeeld -1200 van. Sluit de Registry-editor en herstart de computer.

In dezelfde lijst achter WindowMetrics staat ook de naam IconVerticalSpacing. Zoals het woord al zegt, kun je daarmee op dezelfde manier de verticale afstand tussen de icoontjes veranderen.

Volgorde herstellen
Ook heel vervelend is dat soms na een kleine wijziging en opnieuw opstarten alle icoontjes weer helemaal door elkaar staan, terwijl je ze zelf zo mooi naar eigen inzicht geordend had. Voor dat ongemak bestaat een leuk gratis programmaatje, genaamd: Desktop Restore. Het is te downloaden via www.midiox.com/desktoprestore.htm. Zoek de versie bij jouw besturingssysteem. Na installatie vind je bij rechtsklikken op het bureaublad in het contextmenu de optie Desktop Restore. Je maakt nu een momentopname van je bureaublad, dat je vastlegt met Save Desktop. Een volgende keer kun je, mocht het nodig zijn, dezelfde indeling herstellen via Restore Desktop.

Tekst aanpassen
We kunnen het formaat van de icoontjes en de onderlinge afstand nu in twee richtingen wijzigen. Het formaat van de titels onder de icoontjes verandert echter niet mee. Bij een scherm met hoge resolutie kunnen de tekstjes zo klein zijn dat ze moeilijk te lezen zijn. Om het formaat aan te passen, moeten we iets in het register wijzigen. Ga naar deze pagina van Tenforums:
www.tenforums.com/tutorials/19768-change-icverenigingszaken@hcc.nlons-text-size-windows-10-a.html 

Er zijn nu twee mogelijkheden:

  1. Je kunt een programmaatje downloaden met de naam changesize.exe. Het is een stand-alone programmaatje, wat wil zeggen dat het niet geïnstalleerd hoeft te worden. Gewoon downloaden, starten en gebruiken. Kijk wel goed uit dat je niet een van de andere programma’s downloadt die de webpagina je wil opdringen!
  2. Deze methode heeft mijn voorkeur: halverwege de pagina van Tenforums staat een lijst met icoon-tekstformaten (Icon Text Size). Download een of meer van deze tekstformaten, naar keuze vet (bold) of gewoon (not-bold). Het zijn allemaal bestandjes met de extensie “.reg”. Activeer het tekstformaat door erop te klikken nadat je het gedownload hebt. Het oorspronkelijk icoontekstformaat wordt daardoor in het register vervangen door het nieuw gedownloade formaat. Na opnieuw inloggen of herstarten van de computer wordt het nieuwe formaat onmiddellijk zichtbaar. Bevalt het je niet, download dan gewoon een ander tekstformaat en herhaal de procedure. Je kunt net zolang blijven herhalen tot je tevreden bent. Alleen het laatst geactiveerde tekstformaat blijft bewaard in het register.

Het kan gebeuren dat na een Windows-update het tekstformaat weer teruggezet is naar de originele Windows-versie. Je kunt het tekstformaat dan gewoon opnieuw met bovenstaande methode naar je eigen voorkeur veranderen.

Tot slot: de inhoud van de tekst (titels) onder een icoontje kun je eenvoudig aanpassen door rechts te klikken op het betreffende icoontje en te kiezen voor Naam wijzigen.