Netvibes (www.netvibes.com) omschrijven is een beetje lastig. Je zou het programma kunnen omschrijven als ‘een intelligent dashboard-systeem’.

Andre Reinink


Je kunt er niet alleen url's en notities in kwijt, maar ook RSS-feeds zijn mogelijk. Het doet een beetje denken aan Symbaloo. Netvibes is in eerste instantie bedoeld voor de privé-gebruiker, maar ook pagina’s delen en het programma inzetten voor een publieke webpagina is mogelijk.

netvibes start

In het dashboardkastje van Netvibes zit echter nog veel meer. Je kunt aan de hand van kant-en-klare apps een eigen dashboard maken. Deze hoef je alleen maar in je persoonlijke dashboard te slepen. Video's zoeken, afbeeldingen zoeken, nieuws zoeken, Twitter, Facebook, blogs zoeken, te veel om op te noemen.

Naast deze standaard app – die volgens Netvibes de ‘Essential apps’ bevat - kun je ook gebruikmaken van de 'Potion app'. Deze speciale app werkt volgens het 'ITTT' (If This Then That)-principe. Je kunt een trigger definiëren om de geselecteerde app een handeling uit te laten voeren. Voorbeeld: als er een nieuw artikel verschijnt op de RSS-feed van Nu.nl, kun je jezelf een e-mail versturen als melding.

netvibes EssentialApps

Drie smaken
Om Netvibes te gebruiken moet je een account aanmaken. Er zijn drie smaken: basic, vip en premium. Het goede nieuws is dat een basic account gratis is en meer dan voldoende mogelijkheden biedt. De eerste veertien dagen kun je 'vip' worden. Dit is een lokkertje, want dit verandert na die twee weken automatisch in 'basic'. Een eenmaal aangemaakt account is heel eenvoudig weer te verwijderen, iets dat je niet altijd tegenkomt.

Netvibes is een prima manier om een intelligent en persoonlijk dashboard te maken. Ik gebruik het nu zo’n tien jaar. Voor zover ik weet, is er geen ander stukje web based software dat hetzelfde biedt, alleen Symbaloo komt zoals gezegd in de buurt. Wel jammer dat de server van de Franse eigenaar (Dassault) in Turkije staat en daardoor niet onder de EU-privacy-wetgeving valt. Ook jammer dat er geen Android- of Apple-app van Netvibes is. Maar je kunt natuurlijk niet alles hebben.