Mijn grote hobby is simulatievliegen. Ik werk al jaren aan de cockpit van een Boeing 737-800 (www.ph-nic.eu) en ik ben (uiteraard) lid van HCC.

Nico Weesjes

Iedere maand komen we – coronatijd uitgezonderd -  als HCC!fs-club bij elkaar in Capelle a/d/ IJssel. Gezellig, leuk en leerzaam.

Bij het opstarten van het vliegsimulatieprogramma Prepar3D komt er een saai standaardlogo in beeld. Als dat nou eens was op te leuken? Dan ziet het er heel wat gezelliger uit. Maar waar is dat beeldbestandje verborgen?

Flightsim 1

Nu zijn er verschillende mogelijkheden om dit bestand op te sporen. Zorg er in ieder geval voor dat bij de map-instellingen het vakje ‘Verborgen bestanden en mappen weergeven’ is aangevinkt. Ik nam de makkelijkste route en typte in het zoekvakje van de Verkenner ‘.jpg’. Vaak is zo’n beeld een Flash-bestand, maar het kan ook een .bmp-bestandje zijn. Omdat mijn sim-programma op de D:-schijf draait, zocht ik daar het eerst en dat lukte meteen.

Kopieer het bestandje en maak er in bijvoorbeeld Photoshop of Paint iets leuks van. Leef je uit! Daarna plaats je het bewerkte bestand terug op de oude plek (die had je natuurlijk eerst genoteerd) en ziedaar!

Maak voor de zekerheid eerst een kopie van het origineel, want je weet maar nooit! Let ook op dat het bestandje niet groter mag zijn dan bijvoorbeeld 800 pixels, anders pakt het programma het niet. Het opstarten van een enorm programma als P3D duurt vrij lang, maar nu kijk ik er met plezier naar.

Hetzelfde heb ik met het Prosim-logo gedaan. De leveranciers van deze producten zijn er misschien niet blij mee, maar ik verander hun logo niet. Ik voeg alleen iets toe en gebruik het alleen in de privésfeer.

Flightsim 2

Bij het Windows-scherm lag dat iets moeilijker, want die hebben hun schermen beveiligd tegen veranderen. Geen probleem, kopiëren lukt wel gewoon en dan weer via Photoshop op het scherm zetten. Rechtsklikken en kiezen voor Als bureaubladachtergrond gebruiken en zie daar: het officiële Windows-scherm overgoten met je eigen sausje.

Je kunt het nog makkelijker doen met de knipsel-tool, dat kan alleen bij het Windows- achtergrondscherm.