In de PC-Active las ik een column van Herbert Blankesteijn over zijn worsteling om te 'ontgooglen'. Op datzelfde moment was ik met hetzelfde bezig: mijn Nexus 5 ontgooglen.

André Reinink

Al vele jaren gebruik ik een Android-telefoon, maar op geen enkele heb ik ooit een Android (Google)-account gezet. Ik vind privacy belangrijk en wil zoveel mogelijk in eigen hand houden.

Mijn interesse werd geprikkeld door /e/, zie https://e.foundation De /e/ foundation is voor een belangrijk deel ontwikkeld door Gaël Duval. Voor de lezers die in de vorige eeuw geboren zijn: hij was de ontwikkelaar van Mandrake Linux. Later is dat Mandriva geworden. Gaël heeft zijn droom waargemaakt: een telefoon zonder Google. Daartoe heeft hij een team om zich heen gevormd, dat de roemruchte Lineage OS ROM's ombouwt. Deze ROM's (eigenlijk een stuk firmware) heeft hij ondertussen geschikt gemaakt voor meer dan negentig mobiele telefoons. Een opsomming van deze telefoons vind je hier: https://doc.e.foundation/devices

Recoverymode

            
      Gael Duval

/e/ Foundation-oprichter
Gaël Duval

Wat is nu bijzonder aan Duvals ‘droom'? De telefoon werkt zonder Google-account en kan toch heel veel bekende Android-apps 'draaien'. Deze kun je aan je telefoon toevoegen vanuit de door zijn team aangepaste 'Play Store'. Daarin staan zo'n beetje alle bekende apps. En ja, WhatsApp staat er ook tussen. Mocht een app er niet tussen staan, dan kan Fdroid of APKPure geïnstalleerd worden.

Sommige lezers zullen denken: maar dat kon toch allemaal al met Lineage OS? Klopt, maar je moest altijd nog een stukje Google separaat installeren: de GApps. Want dat heeft Google dus goed dichtgetimmerd. /e/ gebruikt daarvoor MicroG, een stukje software dat ervoor zorgt dat de data die normaliter naar Google wordt doorgestuurd, nu in een niemandsland terecht komt. MicroG zorgt ervoor dat je apps kunt installeren en gebruiken zonder een Google-account. Heb je een niet-gebruikte telefoon ergens in de la hebben liggen en staat deze op de lijst? Probeer het eens uit.

Tip: maak een account aan bij /e/ en installeer het besturingssysteem. Je hebt dan niet alleen een Android OS zonder Google, je krijgt er ook een (kleine) cloud-omgeving bij met daarin een kalender, e-mail, foto's, bestanden et cetera, gebaseerd op Nextcloud. Ook bijzonder: je kunt de /e/ cloud op een privéserver installeren en je bent daarmee compleet onafhankelijk.

MyNexus5 with e

Ondertussen gebruik ik /e/ bijna een jaar op mijn Nexus 5 naar volle tevredenheid. Gaël en zijn team hebben voor elke ondersteunde telefoon de juiste ROM's klaargezet inclusief een duidelijke handleiding waar een beetje techneut goed mee uit de voeten kan. Een account kost helemaal niets. Steun dit werk door een paar euro's te doneren als je net zo enthousiast bent of wordt als ik.

P.S. Ben je bang om zelf het een en ander te installeren op jouw telefoon: je kunt bij /e/ ook een refurbished telefoon inclusief /e/ kopen! Daarnaast is men bezig met het ontwikkelen van een installer voor /e/. Misschien net een duwtje in de rug voor twijfelaars die geen zin hebben om zich bezig te houden met het unlocken van een bootloader en het flashen van een image.