Via je mobiele telefoon heb je ook in het buitenland internettoegang. 

Victor Kuil


Maar op de camping is dat vaak traag, omdat veel gebruikers tegelijkertijd via wifi aan het internetten zijn. En internet in het buitenland kan sowieso traag zijn; in Frankrijk gaan de telefoondraden meestal bovengronds naar de centrale die vaak op grote afstand staat, met als resultaat een bedroevend lage internetsnelheid. En als je gezinsleden ook met de laptop en tablet het internet op willen, wordt dat lastig. Het antwoord: is gebruik een MIFI-router.

Mifi router
Je koopt zo’n Mifi-router (Mifi = mobiele wifi) waarin je een simkaart zet met een flinke databundel. Daarmee zet je een wifinetwerk op waarmee maximaal tien gebruikers tegelijk internettoegang hebben. De gebruikers loggen in met een toegangscode, net zoals bij vast internet. In je mobiele telefoon zet je een simkaart met een kleinere databundel. Die gebruik je alleen als je buiten het Mifi-bereik bent. De router heeft een accu, maar je kunt hem ook permanent van spanning voorzien via een usb-poort. Zelf gebruik ik de 4G Lite Mifi-router van TP-Link die voor een bescheiden prijs van circa 50 euro te koop is.  

Je telefoon c.q. Mifi-router moeten uiteraard wel een goed mobiel bereik hebben. Dat is in bergachtige gebieden in het buitenland niet altijd het geval. Kies daarom ook een dataprovider met een goed en snel buitenlands netwerk. De snelheden die ik haal, zijn qua download en 40 mbps, qua uploaden 15 mbps en latency: 28 msec. De snelheden zijn uiteraard afhankelijk van de sterkte van het ontvangen signaal. In heuvelachtig gebied heb je niet overal een even goed bereik en kan de snelheid lager zijn. Je kunt het netwerk instellen op 4G pref, 4G only of 3G only. Ik heb hem staan op 4G pref. Je moet uiteraard ook data roaming aanzetten.

Na aanschaf van de Mifi-router heb ik zelfs mijn vaste internetabonnement opgezegd. Als je erg veel data gebruikt, kun je beter vast internet aanhouden, maar zelf ben ik met deze set-up helemaal tevreden.