Ik werk tegenwoordig voornamelijk met een laptop die is uitgerust met een Linux-distributie. Daarop installeer ik vaak nieuwe distro's en daarnaast werk ik veel met grote bestanden. Om een bootable usb-stick te maken, gebruik ik alleen nog maar het programma 'dd' in de Terminal.

Evert Bontrup

Met het commando (als root): dd if=/Downloads/NAAMFILE.iso of=/dev/PARTITIE 'status=progress'. Met het commando (als root): dd if=/Downloads/NAAMFILE.iso of=/dev/PARTITIE 'status=progress'. Bij if= vul je het pad naar het iso-bestand. Bij of= vul je de doellocatie aan, bijvoorbeeld de usb-stick waar het op moet komen. 'status=progress' zorgt ervoor dat je de voortgang visueel kunt volgen.

Sinds ik dit programma gebruik, heb ik geen problemen meer met het herkennen van de installatie-usb-stick. Voorheen was dit een enorme irritatiebron: een iso-bestand downloaden, op de usb-stick converteren en er vervolgens achter komen dat de usb-stick niet opstart. Of zelfs erger: dat de usb-stick daarna onbruikbaar is.Favo 1

 

Sinds ik dit programma gebruik, heb ik geen problemen meer met het herkennen van de installatie-usb-stick. Voorheen was dit een enorme irritatiebron: een iso-bestand downloaden, op de usb-stick converteren en er vervolgens achter komen dat de usb-stick niet opstart. Of zelfs erger: dat de usb-stick daarna onbruikbaar is.

Om fijn met dd te werken, gebruik ik nog de commando's 'lsblk' om de doelpartitie te vinden en 'ls /Downloads' als je het iso-bestand zoekt. Een back-up maken van hele partities gaat ook fijn met dd. Ik krijg nu ook geen foutmeldingen tijdens het transporteren van deze bestanden, wat heerlijk is. Windows gebruik ik op het moment zo weinig, dat ik eigenlijk niet weet of het programma ook werkt met Windows-partities, maar ik ga er wel van uit. Waar je wel een beetje voor op moet passen is dat je niet de verkeerde doellocatie invult. Dd heeft niet voor niets als bijnaam 'disk destroyer'. Dit heeft overigens meer te maken met wat er gebeurt als je per ongeluk je systeempartitie invult bij de doellocatie. Iets dat mij wel eens is overkomen.