Powerline-adapters (PLA’s) zijn stekkermodems voor datatransmissie over het stroomnet. In de gebruiksaanwijzingen staat dat je een PLA niet met een verlengsnoer moet gebruiken.

Boris B.

Maar voor een PLA met wifi is een wandcontactdoos ergens in een hoekje niet altijd de beste plaats voor een goede dekking, zeker niet voor de 5GHz-band. Je wilt misschien een wandcontact achter een kast benutten met de PLA bovenop de kast. Of op de vensterbank voor wifidekking in de tuin (wel uit de zon plaatsen, want ze kunnen aardig warm worden). Hoeveel scheelt een verlengsnoer in de verbindingssnelheid? Maar voor een PLA met wifi is een wandcontactdoos ergens in een hoekje niet altijd de beste plaats voor een goede dekking, zeker niet voor de 5GHz-band. Je wilt misschien een wandcontact achter een kast benutten met de PLA bovenop de kast. Of op de vensterbank voor wifidekking in de tuin (wel uit de zon plaatsen, want ze kunnen aardig warm worden). Hoeveel scheelt een verlengsnoer in de verbindingssnelheid? 

Ik heb dit getest met een Devolo dLAN 1200+ en twee dLAN 1200+ WiFi ac PLA’s op verschillende verdiepingen. Wifi-verbindingen blijven hier buiten beschouwing. De afbeelding toont een representatieve montage van vier van de meermaals op verschillende tijdstippen uitgevoerde testen, waarbij de getoonde snelheden momentopnames zijn en kunnen variëren. De geteste PLA’s hebben alle geaarde stroomaansluitingen..

PLAmetVerlengsnoer 1

Door Devolo Cockpit getoonde snelheden

De afbeelding toont ook de resultaten als de PLA ongeaard wordt aangesloten. Bij aansluiten via het verlengsnoer hebben we steeds hetzelfde geaarde of ongeaarde wandcontact gebruikt. Rechts in de afbeelding staat de vaste PLA (net als de basis-PLA op de begane grond) met de op het meetmoment waargenomen snelheid. Links op gelijke hoogte staat de test-PLA (op de eerste verdieping) met de op hetzelfde moment waargenomen snelheid voor de betreffende testsituatie. Wat blijkt:De afbeelding toont ook de resultaten als de PLA ongeaard wordt aangesloten. Bij aansluiten via het verlengsnoer hebben we steeds hetzelfde geaarde of ongeaarde wandcontact gebruikt. Rechts in de afbeelding staat de vaste PLA (net als de basis-PLA op de begane grond) met de op het meetmoment waargenomen snelheid. Links op gelijke hoogte staat de test-PLA (op de eerste verdieping) met de op hetzelfde moment waargenomen snelheid voor de betreffende testsituatie.
Wat blijkt:

  • Geaard aansluiten werkt veel beter dan ongeaard aansluiten.
  • Via een verlengsnoer aansluiten geeft verlies, maar dit is vergelijkbaar met ongeveer even lange stroomnetverbindingen naar een andere verdieping. 

Het gebruik van een verlengsnoer is, al naar gelang de wensen en omstandigheden, het overwegen waard. Gebruik echter geen wandcontactdoos met ingebouwde overspanningsbeveiliging. Dit hebben we getest, het verlies is dramatisch. Sluit ook geen andere apparatuur op de contactdoos aan, maar op de PLA. Houd bij plaatsing de koelsleuven van de PLA vrij.
Overigens is niet elke mediaspeler geschikt voor gebruik via PLA of wifi. Speelt mijn wifi-internetradio dankzij de interne ontvangstbuffer bij onderbrekingen in de verbinding tot zelfs 10 à 15 seconden naadloos door, de recent door Telfort/KPN geleverde Arris VIP2952 V2 TV-box kapt er acuut mee. Deze geeft via een goede PLA-verbinding pakweg om de 5 à 10 minuten een beeldhapering van minder dan 1 seconde. Voor een meestal haperingvrije kijkervaring is directe verbinding per netwerkkabel een must-have. Dan blijven alleen de zeldzamere dipjes op het glasvezel-WAN over. 

Misschien is het een idee om bij de beoordeling van mediaspelers te letten op een eventuele ontvangstbuffer. Indien aanwezig kan deze meer of langere dips overbruggen naarmate het geheugen groter is en de gemiddelde verbindingssnelheid hoger is ten opzichte van de afspeelsnelheid.