Oudere programma's hebben vaak een hulpfunctie die gebruikmaakt van het programma C:\Windows\Winhlp32.exe. Microsoft wil niet meer dat we die hulpfunctie gebruiken en heeft hem onklaar gemaakt.

Feico Nater

winhlp
Het ligt voor de hand om Winhlp32.exe van een oudere computer met Windows XP te kopiëren, maar dat is nog niet zo makkelijk.

Zet C:\Windows\Winhlp32.exe van een XP-computer op een usb-stick en wees hier zuinig op, want dit is geen eenmalige actie. Elke keer als je een update van Windows 10 krijgt, zul je de schade weer moeten herstellen.

Zoek op de W10-computer het bestand C:\Windows\Winhlp32.exe, zo’n 12 KB groot. Klik met rechts op het bestand en kies achtereenvolgens Eigenschappen, tabblad Beveiliging en de knop Geavanceerd. Klik in het venster Geavanceerde beveiligingsinstellingen achter Eigenaar op Wijzigen. Tik in het venster Gebruik of Groep selecteren je eigen naam, waarmee je aanmeldt in het witte vlak. Klik op OK en weer op OK. Klik in het venster Eigenschappen van winhlp32.exe op de knop Bewerken. Klik in het venster Machtigingen voor winhlp32.exe in het bovenste vak op Gebruikers, klik vervolgens in het onderste vlak op het vinkje Volledig beheer – Toestaan en sluit alle vensters. Nu kun je Winhlp32.exe verwijderen en vervangen door het bestand van de usb-stick.