Het kan voorkomen dat de bootmanager van Windows 10 overschreven is, of niet meer goed werkt. Dit kan hersteld worden door vanaf een installatiemedium, bijvoorbeeld een usb-stick, de Windows 10-installatie slechts gedeeltelijk uit te voeren..

Gerrit Smit

Om te beginnen boot je het systeem vanaf het installatiemedium. In geval van PC met UEFI kies je voor de juiste ondersteuning van MBR-partities (geen UEFI-ondersteuning) of GPT-partities (UEFI-ondersteuning). Kies vervolgens taal en toetsenbord en start de installatie, geef geen productcode op. Nu kies je de juiste Windows 10-editie, ga je akkoord met de licentievoorwaarden en selecteer je Aangepast: alleen Windows installeren (geavanceerd). Ter verduidelijking zie je hier een foto. Tijdens de installatie vanaf een usb-stick kan ik helaas geen schermafbeelding maken, dus heb ik met mijn digitale camera een foto gemaakt van het beeldscherm. Deze foto lijkt mij de meest relevante, want het is namelijk belangrijk om de aangepaste installatie te kiezen. Hierbij kan de juiste partitie, met de bestaande Windows-installatie, geselecteerd worden.

Gerrit Smit 1 2

Selecteer de bestaande Windows-partitie als doel van de nieuwe installatie, maar formatteer de partitie niet! Windows begint nu met de aanmaak van Windows.old en deelt mee dat de computer herhaaldelijk opnieuw zal worden opgestart. Dit is het moment om de procedure te annuleren, de computer af te sluiten en normaal weer op te starten. In de meeste gevallen zal blijken dat Windows 10 weer normaal opgestart kan worden.