De Windows net use opdracht wordt uitgevoerd in het opdrachtvenster (C:\Windows\system32\cmd.exe). Dit kan handmatig of door middel van een batch (.bat) bestand.

Gustaaf van Dijk

De net use opdracht is bedoeld om toegang te verlenen tot een gedeelde map op een server (lokaal netwerk of via internet). Dat gebeurt door een schijfletter toe te kennen aan die map. Maar je kunt er ook een schijfletter mee toekennen aan een map op je lokale computer, zelfs als deze op een aangesloten usb-schijf staat. Hiermee kun je bijvoorbeeld het herhaaldelijk navigeren langs lange padnamen – eventueel met verborgen mappen – flink inkorten.

NetUseEvenAnders 1

Beeldbijschrift: Lokale mappen als netwerkschijf

Als voorbeeld laat de afbeelding het bestand HCC-Tip.bat zien. Dat kent de schijfletters toe voor het maken van deze tip na dubbelklikken op de snelkoppeling op het bureaublad. De tekst en schermafdruk zijn diep weggestopt op bronschijf E:, maar nu snel toegankelijk via ’netwerkschijven’ T: en S:.

De opdracht net use T: ”\\localhost\E$\work\…\Nieuw-PCA is als volgt samengesteld: de toe te kennen schijfletter is T:. De interne ’netwerknaam’ van een Windows-computer is \\localhost, de bronschijf E: wordt E$ en daarachter komt de rest van de padnaam. Aanhalingstekens zijn nodig als er spaties in de mapnamen voorkomen, hier zijn ze overbodig. In plaats van T: en S: kun je ook het jokerteken * gebruiken. Dan worden nog vrije schijfletters toegekend, aftellend vanaf Z:.

Met net use T: /delete of net use * /delete kun je één of alle netwerkschijf-toekenningen verbreken (ook die, die in de bestandsverkenner gemaakt zijn!). In de bestandsverkenner kun je via het rechtermuisknopmenu Naam wijzigen en Verbinding verbreken. De gewijzigde naam wordt onthouden tot de volgende keer toewijzen. Hiermee is de net use opdracht flexibeler dan de nog steeds beschikbare MS-DOS opdracht subst. Deze ondersteunt geen schijftoewijzing met jokerteken en de toewijzing kan niet vanuit de bestandsverkenner verbroken worden