De meeste mensen gebruiken op hun smartphone wel een manier om in te loggen op hun telefoon.

Cor Groot

Je wilt per slot van rekening niet dat iedereen zomaar in je telefoon kan kijken of als je je telefoon kwijtraakt, dat iemand je gegevens kan misbruiken. Maar een eerlijke vinder weet dan ook niet wie de eigenaar van de telefoon is. En hulpdiensten kunnen niet in jouw contactenlijst kijken wie er gewaarschuwd moet worden. Zowel een Android-telefoon als een iOS-telefoon hebben echter de mogelijkheid om op het vergrendelingsscherm een boodschap weer te geven.

CorGroot 2Voor Android: ga naar Instellingen en dan naar vergrendelingsscherm, vervolgens naar Gegevens eigenaar. Zet hier je SOS- en/of-informatie in en ook je e-mailadres. De hulpdiensten zien dan jouw contactinformatie en een eerlijke vinder kan via het mailadres contact met je opnemen.

Voor Apple: in iOS 8 vul je je je SOS- en/of ICE-informatie in en ook je e-mailadres via Emergency Card en voor IOS 9 via Medische ID.

Door het stukje tekst langer te maken dan het maximaal aantal tekens voor de breedte van het scherm (door spaties toe te voegen of door de tekst in twee aparte regels in te voeren), zal de tekst over het scherm scrollen. Dit trekt nog meer de aandacht.

Daarnaast is het natuurlijk ook verstandig om de optie Besturing op afstand in te schakelen zodat je, als je je telefoon kwijtraakt, de telefoon op afstand via internet kunt vergrendelen.