Een HP Elitebook 2530P en Dell E6320 met I5 CPU draaiden perfect onder Win10 build 1709.

Rolf Rosier

Maar na de verplichte upgrade naar build 1803 begon het drama van diverse schone installaties, opnieuw installeren van je software en vooral het soms uren onbruikbaar zijn van je systeem. Na die update draaide het systeem namelijk niet meer zonder problemen.
Omdat ik al eerder gewerkt heb met diverse Linux-versies, was daar toch steeds het heikele punt dat op mijn werk MS Office werd gebruikt. Met LibreOffice kwam ik dan meestal wel ver, maar soms waren er documenten die niet goed geïmporteerd of geëxporteerd werden, wat een overstap eigenlijk blokkeerde. Totdat ik Linux Peppermint OS 9 tegenkwam met integratie van free online MS Office in het snelmenu.

Klaar met windows 10 1 2

Gewend aan de Thunderbird-mail en Firefox-browser was de keuze snel gemaakt. Nu is snel het toverwoord: het start vele malen sneller op dan Windows 10 en afsluiten is letterlijk secondewerk. Tijdens updates kun je gewoon doorwerken zonder snelheidsverlies en geen ellenlange afsluit- en opnieuw opstartprocedures aan het eind waarbij het systeem wordt bijgewerkt.
Ik heb het systeem dual boot (zowel Windows als Linux) ingericht, er is namelijk nog wat software waar ik (nog) geen Linux-vervanger voor heb. Het is lastig als je dan eens Win10 gebruikt, dat je weer verstrikt raakt in die updatecyclus. Bij een dual boot staat Linux vaak bovenaan in het keuzemenu en moet je wel bij de herstart blijven om de update af te ronden, omdat je handmatig Windows moet kiezen, anders boot je in Linux.
Met Grub Customizer is dit echter snel op te lossen (https://launchpad.net/grub-customizer). Als je in dit programma in de Algemene instellingen kiest voor vorige opgestarte opstartkeuze, zal na een herstart van Windows deze automatisch weer gekozen worden om te laden, totdat je handmatig bij het opstarten van je systeem voor Linux kiest.

Klaar met windows 10 2

Sinds de introductie van Windows 10, met alle upgrade- en updatefrustratie als je met oudere systemen werkt, is werken met de pc geen pretje meer geweest. Sinds ik de definitieve overstap heb gemaakt, kan ik niet anders zeggen dan weer plezier te beleven aan computers en eindelijk weer tijd heb met de daaraan gerelateerde hobby’s en interesses bezig te zijn.