Deze tip gaat over een goedkope oplossing om met Linux kennis te maken voor wie dat nog niet gedaan heeft. Maar ook voor de door gewinterde Linux-gebruiker die een lichte en stevige Linux-machine wil hebben voor op reis.

Edwin Siebrasse

Voor een leuk prijsje koop je een Chromebook, die mijns inziens is gemaakt om mee te nemen op reis en dus licht en stevig. Je kunt wat browsen, mailen en applicaties uit de store installeren. Niet echt iets voor de computerhobbyist.

GalliumOS 1Toch kan een Chromebook een leuke aanschaf zijn, omdat het eenvoudig tot een Linux-machine is om te bouwen. Op basis van Ubuntu is speciaal voor dit doeleinde het GalliumOS ontwikkeld. Er is een actieve community en veel documentatie beschikbaar. De stappen voor een installatie staan op de site van GalliumOS. Moeilijk is het niet, maar neem wel de tijd want ik ben toch wel een uurtje of twee bezig geweest voordat ik GalliumOS draaiende had.

De eerste keer dat GalliumOS start, verschijnt de melding dat updates voor het systeem klaar staan en dat kan best een lange lijst zijn. Wekelijks zijn er wel een aantal updates.

GalliumOS
Voor de hobbyist begint het nu. Je kunt packages installeren, zoals LibreOffice en andere voor de hand liggende software. Maar er zijn nog heel veel andere leuke tools waar je nu mee aan de slag kunt. Bijvoorbeeld Octave, een opensource project dat MatLab-functionaliteit heeft of Python 3.6, de ontwikkelomgeving van de laatste jaren. Je hebt ook TensorFlow 1.8 voor numerieke berekening en R 3.3 voor statische berekening. Let wel even op dat wanneer je packages zoals Numpy voor Python of TM voor R gaat installeren, waarschijnlijk foutmeldingen op het OS gaat krijgen. Sommige packages voor Linux zijn niet standaard geïnstalleerd. Op de console zijn foutmeldingen minder snel te herkennen, maar ze staan er wel. Dus ook hier geldt: neem de tijd en lees de meldingen goed door. Ik heb die van mij nu drie maanden in gebruik, tot nu toe met veel plezier en zonder storingen.

Je hebt het volgende nodig: een computer met internetverbinding, een geheugenstick en een Chromebook die voorkomt op de hardware compatibility list van GalliumOS.

Handige links zijn: