Heb je een nieuwe router, gooi de oude dan niet weg. Je kunt hem prima gebruiken om je thuisnetwerk uit te breiden.

Ruud Helderman

Fritz 0
Eerst was het wifi-bereik zwak op de bovenste verdieping van mijn huis. Nadat een handig neefje een netwerkkabel door de muren had getrokken, kon ik toch comfortabel werken op zolder. Het werd echter steeds drukker boven, onder andere door de kinderen met hun tablets en zelfs de zonnepanelen hebben behoefte aan internet. De oude router (Linksys WRT54G) verhuisde naar boven, de nieuwe router (Fritz!Box 4040) nam zijn plaats over op de begane grond. Sommige routers hebben een bridge mode waardoor je de twee routers simpelweg in cascade kunt aansluiten. Zie hiervoor ook https://www.linksys.com/us/support-article?articleNum=143751

Helaas heeft mijn WRT54G die optie niet, maar Scott Hanselman, programmeer-goeroe bij Microsoft, had de oplossing: www.hcc.nl/hanselman

Fritz 2
Het blijkt allemaal redelijk rechttoe-rechtaan, maar er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten. Gebruik op beide routers een LAN-poort om de twee routers op elkaar aan te sluiten; bij voorkeur LAN1. Op zolder blijft de WAN-poort dus ongebruikt!

Schakel de DHCP-server uit op de router op zolder: er kunnen geen twee kapiteins op één schip zijn. Zorg dat beide routers een lokaal IP-adres hebben in hetzelfde subnet. Simpel gezegd: de eerste drie getallen moeten overeenkomen. Hetzelfde geldt voor de adressen die door DHCP worden uitgedeeld. En zorg dat het bereik van deze IP-adressen niet de IP-adressen van de routers zelf omvat. Geef beide routers dezelfde wifi-instellingen: SSID, wachtwoord, beveiligingsprotocol. Je hebt dan roaming in huis: draadloze toestellen zullen volautomatisch verbinden met de dichtstbijzijnde router.

Fritz 3         Fritz 4  

Zorg dat de routers niet op hetzelfde wifi-kanaal zitten; er moet minstens een verschil van 5 zijn. Bij mij zit de Fritz!Box op kanaal 6, en de WRT54G op kanaal 11; dat is precies ver genoeg uit elkaar.