Je kunt MS-Word-bestanden (.doc of .docx) openen in LibreOffice Writer. Hierbij worden de ontbrekende Windows-lettertypes vervangen door zoveel mogelijk gelijkwaardige Linux-lettertypes.

Door: Gustaaf van Dijk

Toch kan er nog storend tekstverloop optreden. Het gaat beter als je de nodige truetype/cleartype-lettertypes van Windows in Ubuntu installeert. De Engelstalige website www.pcworld.com/article/2863497/how-to-install-microsoft-fonts-in-linux-office-suites.html beschrijft hoe je een beperkt aantal door Microsoft vrij beschikbaar gestelde MS core-fonts kunt installeren (voor alle gebruikers).

Als je over een Windows-installatie beschikt, kan het nog eenvoudiger (dit werkt bij mij in Ubuntu 16.04 LTS). Ga naar de Windowsmap C:\Windows\Fonts\ en kopieer de betreffende lettertypes naar je Ubuntu-gebruikersmap ~/.local/share/fonts/. De lettertypes zijn nu meteen voor de huidige gebruiker beschikbaar in alle applicaties (wel even de applicatie opnieuw starten). Wil je minder lettertypes? Verwijder ze dan weer uit de Fonts/ map. De map .local/ is een verborgen map. Gebruik in Bestanden de toetsencombinatie Ctrl+H om deze te tonen. Het kan zijn dat de Fonts/ map nog niet bestaat, die moet je dan zelf aanmaken.

Windows 1

Writer laat van een geselecteerde tekst het originele Windows-lettertype zien. Als een vervangend lettertype gebruikt is, wordt de originele naam cursief getoond (in het plaatje is Arial nog niet geïnstalleerd). Is het Windows-lettertype wel beschikbaar, dan is de naam niet cursief. Als er toch nog tekstverloop optreedt, kun je hieraan zien of dit mogelijk door een ontbrekend lettertype wordt veroorzaakt.