In de Windows 10 Fall Creators Update is onder andere de nieuwe OneDrive-functie Bestanden on-demand toegevoegd. Je kunt nu per map/bestand kiezen of je data via de lokale OneDrive-synchronisatiemap uitsluitend in de cloud opslaat, of deze zowel in de cloud als lokaal bewaart. Deze update kan een reden zijn om alsnog voor OneDrive te kiezen. Maar wat als je liever een andere cloudprovider gebruikt? Het volgende voorbeeld gebruikt cloudprovider Stack.

Door:  Gustaaf van Dijk


In editie 294 van PC-Active staat de lezerstip Externe cloud als netwerkschijf in de verkenner. Deze tip laat zien hoe je met een automatisch startend batchbestand met het commando C:\WINDOWS\system32\net use Z: "https://gebruikersnaam.stackstorage.com/remote.php/webdav/" /User:gebruikersnaam wachtwoord /persistent:no een schijfletter aan de root van je cloudopslag toekent, middels het WebDAV-protocol. Je kunt hiermee bijvoorbeeld de situatie als in bijgaande figuur realiseren.

WebDAV 2Sync en WebDAV toegang tot de cloud

Cloudmap Sync wordt gesynchroniseerd met lokale map D:\Sync. Data in D:\Sync is zowel opgeslagen in de cloud als lokaal. Voor cloudmap Opslag wordt synchronisatie in de Sync-client uitgevinkt of niet ingesteld. In plaats daarvan is Opslag via WebDAV toegankelijk als Z:\Opslag (tevens is Sync via Z:\Sync bereikbaar). Data in Z:\Opslag is uitsluitend opgeslagen in de cloud. Wil je achteraf data in Opslag lokaal beschikbaar hebben, dan moet deze handmatig worden verplaatst/gekopieerd naar D:\Sync.

Dit is minder gebruiksvriendelijk dan Bestanden on-demand, maar WebDAV werkt voor meerdere cloudproviders en ook voor andere bedrijfssystemen dan Windows 10. Stack ondersteunt bijvoorbeeld Windows Vista/7/8/10, MAC OS X en Ubuntu voor zowel WebDAV als Sync-client en biedt hiervoor Nederlandstalige handleidingen.

Gustaaf van Dijk