Veel Windows-programma’s kun je bij installatie automatisch laten opstarten. Soms kun je kiezen voor alle gebruikers of alleen voor de ingelogde gebruiker. Het programma start dan al op met Windows of pas als de gebruiker inlogt.

Door:  Gustaaf van Dijk

Er zijn twee mechanismes voor automatisch opstarten: het register (Registry) en mappen voor Opstarten (Startup). Er is een gemeenschappelijke (common) map Opstarten en elke gebruiker heeft zijn eigen map Opstarten.

Je kunt zelf een programma automatisch laten opstarten door een snelkoppeling naar het programma in een map Opstarten te plaatsen. De map Opstarten voor alle gebruikers is C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma's\Opstarten\. Typ in de bestandsverkenner shell:common startup en open de map met Enter. De map Opstarten voor de ingelogde gebruiker is C:\Gebruikers\<gebruikersnaam>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma's\Opstarten\. Open deze met shell:startup.

Tip: De mappen die samen het startmenu vormen, open je met shell:common start menu en shell:start menu.

Taakbeheer


Taakbeheer – Opstarten uit- of inschakelen

 

 

 

 

 

Automatisch opstarten van een programma kun je in Windows 10 uit- en aanzetten met Instellingen – zoek op: Taakbeheer Opstarten – kies programma – Uitschakelen 

 WhatInStartup 1

 

 


WhatInStartup – Opstarten uit- of inschakelen
 

 

 

 De portable tool WhatInStartup maakt opstartbeheer gebruikersvriendelijker en toont meer informatie. Download hem vanaf www.nirsoft.net/utils/what_run_in_startup.html. De gebruikersinterface kan in het Nederlands: download het (Dutch) zipbestand en plaats het uitgepakte bestand WhatInStartup_lng.ini in de map met WhatInStartup.

Je kunt voor een programma automatisch starten toevoegen, in- en uitschakelen en verwijderen. Bij het toevoegen kun je kiezen voor Registry voor alle gebruikers: Machine Run (WOW64 voor 32bits-programma's) of ingelogde gebruiker: User Run (WOW64) of voor Startup-map voor alle gebruikers: Common of ingelogde gebruiker: User. Uitgeschakelde snelkoppelingen worden in de verborgen map ~Disabled in Opstarten bewaard en bij inschakelen weer teruggeplaatst.WhatInStartup 2


Automatisch opstarten toevoegen
Mijn favoriete strategie is om bij installeren van een programma altijd automatisch starten aan te zetten en het desgewenst met WhatInStartup weer uit te schakelen. Dan staat het alvast in de WhatInStartup-lijst.