Voor het aanpakken van een Windows-opstartprobleem is het handig als je al bij het opstarten naar de veilige modus kunt

Door: Gustaaf van Dijk

Administrator
Tijdens de HCC-lezing Herstelmogelijkheden van Windows 10 werd het opstarten in veilige modus behandeld als een mogelijkheid om systeemproblemen aan te pakken. Getoond werd hoe je standaard pas in veilige modus kunt opstarten vanuit een werkende Windows 10.

Voor het aanpakken van een Windows-opstartprobleem is het echter wel zo handig als je, net als bij Windows 7, bij het opstarten al naar de veilige modus kunt. Anders zit de blikopener misschien in het blik. Door functietoets F8 tijdens het opstarten ingedrukt te houden, verschijnt dan een opstartmenu met herstelmogelijkheden, onder meer opstarten in veilige modus (safe mode). Deze F8-mogelijkheid kan in Windows 10 alsnog ingeschakeld worden.

Ga in de bestandsverkenner naar C:\Windows\System32\cmd.exe en kies met de rechtermuistoets Als administrator uitvoeren. Type in het commandovenster bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy en druk op Enter. Het aloude F8-opstartmenu is nu weer beschikbaar (uitschakelen: bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard).

Ook als je hier zelf niet zoveel mee kunt doen, is nu vooraf inschakelen zinvol. Dat kan in voorkomende gevallen tijd sparen bij het inroepen van assistentie (op een HCC-inloopbijeenkomst).