Na verloop van tijd merk je dat de systeempartitie (C: ) steeds groter wordt. Met name bij het maken van een systemback-up valt dat op.

Rob Kooman


Na verloop van tijd merk je dat de systeempartitie (C: ) steeds groter wordt. Met name bij het maken van een systemback-up valt dat op. Ook na het uitvoeren van alle standaard opschoonacties voor Windows blijft de Systeempartitie onverklaarbaar veel Gigabytes in beslag nemen.

De veroorzaker is een verborgen systeemmap die voor eventueel systeemherstel gebruikt wordt en die niet op de normale wijze te verwijderen is. Windows maakt automatisch deze map met systeemvolume-informatie aan in de hoofdmap van elk aangesloten NTFS-station (of dit nu een lokaal hdd/ssd-station of een verwisselbaar usb-station is). De ruimte die daar voor gereserveerd wordt, is voor de systeempartitie (C: ) ongelimiteerd. Dat kan er voor zorgen dat de systeempartitie/schijf langzaam maar zeker vol loopt zonder dat met de Verkenner te achterhalen is waar al die ruimte naartoe gaat. Windows vult deze map ook als er het maken van Herstel info is uitgeschakeld.

De eenvoudigste manier om ruimte vrij te maken op de C: is door minder ruimte te reserveren voor het systeembeschermingsbestand. Dit gaat aanpassen als volgt: Typ het zoekveld links onderin systempropertiesprotection en start deze Windows-routine, of type in een Command-prompt (starten als Admin) de opdracht: C:\Windows\System32\SystemPropertiesProtection.exe

Dan verschijnt het volgende scherm:

partitie1 2

Klik eenmaal op System C: en klik op Configureren.

partitie2 2

Schuif nu in Schijfruimte gebruik naar een acceptabele hoeveelheid ruimte en klik op Toepassen. Een ruimtereservering van maximaal 10GB is acceptabel. Herstart de computer en de ruimte is nu aangepast naar de gewenste omvang.