Een showstopper om thuis geheel over te stappen naar Linux was voor mij de matige incompatibiliteit van Office-documenten. De uitkomst was WPS Office voor Linux! Deze Office is zo veel als mogelijk een kloon van MS Office en is nagenoeg honderd procent compatibel met Word-, Excel- en Powerpoint-files

Alex Bossers

Linux heeft een groot aanbod prachtige desktopvarianten, waaronder die van Ubuntu en Linux Mint. Veel software is voor Linux beschikbaar en die kan de competitie aan met de grote, geavanceerde softwarepakketten die primair voor Windows of de Mac zijn ontwikkeld. Een showstopper om thuis geheel over te stappen naar Linux was voor mij de matige incompatibiliteit van Office-documenten. Op zijn zakelijke werkplek is Microsoft Office de standaard. En ja, het is echt een prachtig pakket. Jammer genoeg is het niet beschikbaar voor Linux (de uitgeklede webapps uitgesloten) en hoewel het eventueel via Wine of in een VirtualMachine kan worden geïnstalleerd, blijft het een boel gedoe. Ondanks dat LibreOffice ook een prima pakket heeft, blijft bestandscompatibiliteit een issue. Wij willen immers niet met een groepje mensen in documenten werken waarbij alles telkens verspringt of onleesbaar wordt. Het gebruik van track changes is nagenoeg uitgesloten. Natuurlijk zijn er open standaarden om de documenten in op te slaan, maar in een echte MS Office-omgeving kreeg ik dat gewoonweg niet voor elkaar.

Linux thuis WPS 2

De uitkomst was WPS Office voor Linux! Deze Office is zo veel als mogelijk een kloon van MS Office en is nagenoeg honderd procent compatibel met Word-, Excel- en Powerpoint-files. De vormgeving blijft behouden en zelfs track-changes durf ik hierbij te gebruiken! Ook in de Excel-variant (WPS Spreadsheets) zijn functies en zelfs de toetsenbordsnelkoppelingen één-op-één te gebruiken. Inmiddels draai ik thuis nu al jaren enkel Ubuntu Linux zonder nog een VM of oude laptop ergens nodig te hebben om de laatste puntjes op de Office-i te moeten zetten.
Gratis beschikbaar via www.wps.com