De Philips 55OLED808 is een 4K 55inch OLED-tv en heeft met Ambilight en draaibare gestileerde middenvoet al een mooie uitstraling. Lees onze review of deze Philips-tv niet alleen mooi is, maar ook goed.  

Aad Munsterman en Rob Coenraads
OLED808 818 848 888 42 48 55 65 F5 RGB FCB

Beeld en geluid
De Philips-tv 55OLED808 heeft een OLED-scherm dat over een hoog contrast beschikt doordat zwart ook echt zwart is, want die pixels geven dan geen licht door. Het beeld ziet er daarom ook veel beter uit dan bij de lager geprijsde lcd-schermen. De aansturing vindt plaats met de P5 AI Picture Engine met Quad Core-processor om beelden met veel detail weer te geven. Naast SDR wordt ook HDR verwerkt en wel HDR10, HDR10+, Hybrid Log-Gamma (HLG) en Dolby Vision. Dat geeft het beeld extra detail en verbeterde kleuren. Het kleurenbereik is bijzonder goed, de lichtintensiteit is goed genoeg voor een rustig helder beeld en de kijkhoek is zeer ruim. Het 4.1 tv-geluid is prima, maar met externe weergevers kan men optimaal genieten van ruimtelijke weergaves via DTS, Dolby Digital en Dolby Atmos.

Aansluitingen
De aansluitingen zijn o.a. 2x HDMI2.0 en 2xHDM2.1 (1 ARC/eARC) en voor tv-ontvangst een CI+-slot en coax-aansluiting. Verder is er ook een internetaansluiting, SPDIF en DTS Play-Fi. De lange slanke afstandsbediening is goed te bedienen, maar integreert niet met een externe tv-box.

Ambilight
De geïnstalleerde versie wordt Ambilight Next Generation genoemd en bestaat uit 3 stroken led’s aan de boven- en zijkanten, waarbij elke led apart aangestuurd wordt. Met de afstandsbediening kies je voor de beschikbare weergavestijlen.

Google TV en game mode
Met Google TV, inclusief Chromecast, kun je alles vanaf internet, smartphone, etc. naar je tv streamen. Alle bekende streamingservices zijn beschikbaar en vier zijn er direct te selecteren via de afstandsbediening. Met de Google Assistant is spraakbesturing mogelijk. Het geheel reageert en werkt bijzonder vlot.

Via de HDMI 2.1-aansluitingen zijn er gamingfuncties beschikbaar,  waaronder VRR (Variable Refresh Rate/G-Sync), ALLM (Automatic Low Latency Mode) en HFR (High Frame Rate, 4K/120). Een Game Bar geeft de gamer een uitgebreid bedieningspaneel.

Conclusie
Deze Philips 55OLED808 is een 55inch OLED-tv met een helder en scherp beeld met perfect zwart, waarmee het contrast wordt versterkt en daarmee het gehele beeld optimaliseert. OLED in combinatie met Ambilight is een unieke ervaring.

4.5Product: Philips TV 55” OLED Model 55OLED808/12 (2023)

4 en half sterren

Adviesprijs: € 1700,- 

Pluspunten:
+ helder scherp beeld met perfect zwart
+ OLED en Ambilight is prachtige combinatie
+ functioneel rijk uitgerust

 Minpunten:
- maar 2 HDMI2.1-poorten
- geen Apple Airplay